Annonse
Foto: Yngve Olsen

Sentrum forandrer seg også positivt

For 20 år siden var det vanskelig å få et bord på en lørdag på en kafe i sentrum. Det var ikke langt mellom kjente fjes og kaffen ble inntatt mellom butikkbesøk og i for- eller etterkant av ulike kulturforestillinger.

Vi vandret ikke så mye i sentrumsgatene og beskuet interessant arkitektur. Det var kanskje en grunn til akkurat det.

De siste dagene har det blitt skrevet en del artikler med fokus på sentrumsbutikker, manglende tilrettelegging for sentrumsparkering og konkurransefortrinnene Jekta har.

For meg er dagens sentrum en blanding av nydelige, restaurerte gamle bygninger i nordbyen, et vakkert bibliotek, kåret av National Geographic til et av verdens ti mest spektakulære, den nyoppussede Storgata, restaurert kirkepark og en marmorpassasje fra vakre Wintervold til Grønnegata. Byen har fått et ansikt utad i form av Prosneset. Edge med sin slanke, høye silhuett og Kystens Hus som omtales som en sort diamant har bidratt til større fokus på kvaliteter ved nybygg i sentrum. Det er ingen tvil om at sentrum er under utvikling: Nye Sparebanken er under utbygging, Vervet, Smørtorgkvartalet, Austadbygget, Nordlys-kvartalet og hele nordbyen er under planlegging. Kvalitet ved fasevalg, valg av materiale, funksjonalitet, brukervennlighet for de nye bygg og nærliggende områdene er noe av det viktigste vi bør rette fokus på.

Det er fortsatt vanskelig å få en plass på en kafe i sentrum. De blir også godt besøk av turister i byen. Det er et gledelig syn. Jeg er ganske sikker på at sentrumsbilder med den blandingen av gammel og ny arkitektur vi har vises i mange hjem rundt omkring i verden. Det må vi være stolt av!

For meg er dagens sentrum også et aktivitetssentrum. TIFF, Nordlysfestivalen, Rakettnatt, Midnight Sun Marathon, mørketidsløpet – sammen med HT, Kulturhuset, Rådstua, Biblioteket, museer og snart SALT skaper fantastiske opplevelser for oss i sentrum. Den nye Sparebankbygget har til og med fått en egen arrangementsansvarlig.

Vi samles fortsatt i glede, sorg og protestmarsjer i sentrum. Som politiker skal jeg fortsette å tilrettelegge for at aktivitetsnivået ikke bare opprettholdes, men øker.

Sentrumsplanen er under utarbeidelse nå. Kom gjerne med konstruktive innspill!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse