Annonse
Første steg mot et fremtidsrettet sentrum, er å legge vekk nostalgien. Tromsø sentrum kan ikke og bør ikke bli det som det en gang var – for 20, 30 og 40 år siden. Sentrum kan ikke svare på alle behov som vi som innbyggere og forbrukere har. Foto: Yngve Olsen

Sentrums framtid løses ikke med nostalgi

Markedsmekanismene har bestemt det, og Clas Ohlson, Toys «R» Us og Elkjøp driver ikke med veldedighet. Hadde folk gått mann av huse for å handle leketøy i sentrum, ville selvsagt én eller flere forretninger solgt leketøy i sentrum.

Spørsmålet er ikke om Tromsø sentrum kommer til å dø, men hvilket sentrum vi vil ha nå og i framtida.

Den siste uken har vi i Nordlys invitert til en bred samtale om Tromsø sentrums framtid, gjennom reportasjer og på våre debattflater. Det har vi gjort, fordi vi bryr oss om Tromsø.

Begrepet «sentrumsdød» er brukt av enkelte i debatten. Tromsø sentrum er selvsagt ikke døende, men i endring. Endringene påvirkes både av valg den enkelte av oss gjør i det daglige, og ikke minst av større trender som blant annet økende netthandel og turisme, samt fremveksten av større kjøpesentre utenfor sentrumskjernen.

Et levende og pulserende sentrum er viktig. Det skaper stolthet og gjør Tromsø attraktiv, for oss som bor her og for de stadig flere som besøker byen.

Første steg mot et fremtidsrettet sentrum, er å legge vekk nostalgien. Tromsø sentrum kan ikke og bør ikke bli det som det en gang var – for 20, 30 og 40 år siden. Sentrum kan ikke svare på alle behov som vi som innbyggere og forbrukere har.

I dag må du for eksempel til et kjøpesenter utenfor sentrum for å handle elektronikk, duppeditter, leketøy og en god del andre varer. Utvalget av sportsutstyr er også begrenset i sentrum.

Og sånn må vi finne oss i at det blir. Markedsmekanismene har bestemt det, og Clas Ohlson, Toys «R» Us og Elkjøp driver ikke med veldedighet. Hadde folk gått mann av huse for å handle leketøy i sentrum, ville selvsagt én eller flere forretninger solgt leketøy i sentrum.

Det du derimot finner i Tromsø sentrum, er et vell av kafeer, restauranter, utesteder og nisjebutikker som holder høyt nivå. Sentrum har også kvaliteter som et kjøpesenter aldri kan hamle opp med. Vi har Norges kanskje flotteste bibliotek, et rikholdig kulturtilbud, spennende arkitektur og utearealer, for å nevne noe.

Det er disse kvalitetene og denne egenarten sentrum bør dyrke i enda større grad, i stedet for å fokusere på tilbud som mangler. Da er det en rekke små grep som kan løfte totalinntrykket. Enkle ting som at man rydder unna søppel og snø, at man strør og luker ugress når det trengs, at man feier for egen dør, rett og slett.

Andre mindre grep som kommer opp i debatten, er billigere buss og billigere eller gratis parkering i sentrum de første timene. Relativt små grep som bør være verdt å teste i en tidsbegrenset periode.

Flere tar til orde for at sentrum trenger en masterplan. Og det er sikkert vel og bra med en overordnet og langsiktig plan, men det må ikke stå i veien for de mange små tiltakene som i sum kan gjøre Tromsø sentrum enda mer attraktivt. Vi må handle mens vi planlegger for framtida.

Mange peker på politikerne og kommunen, som seg hør og bør, men utviklingen av sentrum må skje i tett samspill med utbyggere, gårdeiere og næringsdrivende – og på initiativ fra de nevnte.

Flertallet av byens politikere signaliserer en ja-holdning til utviklingen av sentrum. En meget sannsynlig konsekvens av en slik holdning, vil være en storstilt utbygging i sentrum og i umiddelbar nærhet til sentrum.

Det gjelder utbygging av hotell, som skal svare på en videre og bebudet turistvekst. Og det gjelder en massiv utbygging av boliger i sentrum, som blant andre Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen har tatt til orde for.

Med på kjøpet må vi vente oss enda heftigere debatt om fortetting, høyhus og bygging i strandsonen.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse