Annonse
BUDSJETTFORSLAG: Sandra Borch (Sp), Helga Marie Bjerke (KrF) og Jonas Stein (V) fremmet et felles budsjettforslag. Foto: Torgrim Rath Olsen

Sentrumskameratene

Sentrumspartier er av natur notorisk utro.

Sandra Borchs inntog i Tromsø-politikken har flyttet Sps lokale posisjon kraftig mot høyre.

Med to markante blokkdannelser i Tromsø-politikken, en borgerlig side med Høyre og Frp og med Ap, SV og Rødt på venstresiden, har det blitt trangt for de tre småpartiene i sentrum.

KrF, Venstre og Senterpartiet har bare fire mandater til sammen i et kommunestyre bestående av 43 representanter.

Nå har de tre minipartiene søkt sammen for å beholde varmen gjennom en lang politisk vinter i opposisjon. Vi har forståelse for at de sammen føler seg sterkere, selv om de i realiteten er spilt ut over den politiske sidelinja når valgresultatet ble slik det ble.

Det er en smule paradoksalt at de svake sentrumspartiene ofte får ufortjent mye makt når de kommer i den heldige posisjon at de blir sittende på vippen etter et valg. Da kan de ofte tvinge de større partiene i kne med krav om gjennomføring av egne hjertesaker, samt sikre seg posisjoner.

Det kan fortone seg udemokratisk at et parti som bare har fått rundt sju prosent av stemmene ved et valg, likevel kan sikre seg statsministeren, slik KrF gjorde med Kjell Magne Bondevik på begynnelsen av 2000-tallet.

Men slik er nå den parlamentariske modellen vi har i Norge, og inntil videre også i Tromsø kommune.

Høstens kommunevalg ga imidlertid ikke sentrumspartiene i Tromsø mye valuta for valgløftene. At sentrumstroikaen nå har lagt frem et felles budsjettforslag, er derfor mest spill for galleriet.

De vet at forslaget aldri vil bli vedtatt. Men selvsagt kan det fungere som en politisk markering, når de foreslår å holde eiendomsskatten på dagens nivå og dessuten vektlegger en bedre sosial profil.

Det mest interessante er likevel de politiske taktskiftene samarbeidet demonstrerer.

Venstre og KrF stilte til valg i høst sammen med Høyre og Frp. Men nå vil Jonas Stein og Helga Marie Bjerke ikke lenger leke med de to høyrepartiene.

Og Sandra Borchs inntog i Tromsø-politikken har flyttet Sps lokale posisjon kraftig mot høyre, etter at hennes fløy fikk sparket ut de partifellene som heller ville samarbeide med de rødgrønne.

Akkurat nå har sentrumskameratene funnet sammen, men til neste valg vil de sikkert søke mot en av blokkene etter ny sengevarme.

Sentrumspartier er av natur notorisk utro.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse