Annonse
Jeg vet at mine foreldre var like stolte av meg, da jeg i en alder av 14 år vasket lokalene på restauranten Peppermøllen, som de er i dag når jeg sitter her og skriver dette innlegget, skrive Hege K. Næsvold Pedersen. Foto: Privat

Servitøren

Ikke la dine egne ufullendte ambisjoner og tidligere drømmer styre retningen i livet til dine barn - la dem velge selv.

Når noen spør meg om hva jeg jobber med sier jeg alltid at jeg er servitør. Jeg har merket at det ofte blir en pinlig pause inntil jeg fyller på med at jeg er daglig leder, medeier og har driftet flere restauranter gjennom mange år. Svaret er ofte: ”Ah! Ok, så bra da! Hvilke restauranter?”

Det har seg slik at jeg faktisk er så gammel at jeg er i den generasjonen av mennesker som i en veldig ung alder fikk muligheten til å jobbe på ”gulvet” - det vil si i oppvasken, renhold eller garderobe. Etter mange år jobbet jeg meg sakte og sikkert opp til den stillingen jeg har i dag. Det er ikke en krok av restaurantbransjen jeg ikke kjenner til. Jeg har til og med jobbet som kokk, selv om jeg regelrett hater å lage mat.

Jeg kommer fra en familie der kjønnsrollene var nesten ikke- eksisterende. Min mor er akademiker og min far er sjømann og musiker. Dette var i en tid da samfunnet forventet at mødre skulle være hjemme og ta vare på barna mens mannen jobbet og tjente penger til familien. Slik var det ikke hjemme hos oss. Mamma fortsatte videre studier mens hun jobbet som lærer. Pappa jobbet på familiebedriften Autovulk. De hadde en ordning der de delte alt ansvaret for hjemmet og barna 50/50. Vi hadde også hushjelp. Hun tok ansvaret for renhold, middag - og meg og min bror når arbeidsdagene ble for lange for mine foreldre. En revolusjonerende ordning på 70-tallet.

Jeg var på grunn av denne ordningen et nøkkelbarn fra en tidlig alder. Jeg vet at dette ikke bestandig ble sett på med blide øyne fra den eldre generasjonen i min familie. Personlig føler jeg derimot at det har vært en gave. Jeg har vokst opp i et hjem med likestilling. Alt min mor gjorde hjemme, kunne min far gjøre like godt og omvendt. Det var en respekt for mennesket – ikke kjønnet. Jeg viste også at uansett hvilken retning jeg tok i livet og uansett hva jeg valgte å bli, så ville begge mine foreldre godta dette valget. Jeg ble fortalt fra tidlige år at jeg kunne bli det jeg ønsket.

Jeg valgte, som nevnt tidligere, å jobbe i restaurantbransjen. Jeg er et menneske som elsker andre mennesker, så jeg valgte en jobb der jeg visste jeg kunne vise fram denne egenskapen. Gjennom mine 30 år i arbeide har jeg skapt store verdier og mange arbeidsplasser. Jeg har møtt tusenvis av flotte mennesker som jeg aldri vil glemme. Jeg vet jeg har valgt min rette hylle, selv om jeg i dag har gått videre til andre ting. Jeg har ingenting annet enn respekt for alle de menneskene jeg har møtt gjennom en lang yrkeskarriere – uavhengig av hvilken “tittel” eller bakgrunn de har. Jeg vet at vi alle er en like viktig del av det maskineriet som får en bedrift til å gå rundt - være seg om man jobber i oppvasken, kjøkkenet eller sitter på “toppen” og legger til rette for en velfungerende arbeidsplass.

Jeg vet at jeg fortsatt vil møte mennesker som ser ned på jobben min som servitør. Jeg rister det lett av meg og tenker jeg er heldig som slipper å stresse med å kreve respekt via min tittel eller “posisjon” i samfunnet. Jeg har allerede opparbeidet meg denne respekten den dagen jeg valgte å stå side om side med mine ansatte på “gulvet.”

Jeg vet også at mine foreldre var like stolte av meg, når jeg i en alder av 14 år vasket lokalene på restauranten Peppermøllen, som de er i dag når jeg sitter her og skriver dette innlegget.

Jeg avslutter med en oppfordring; Ikke la dine egne ufullendte ambisjoner og tidligere drømmer styre retningen i livet til dine barn - la dem velge selv. Det som var rett for deg, trenger ikke nødvendigvis å være rett for dem. Og sist, men ikke minst; la oss putte mennesker der de ønsker å være og der de kan vise sine talenter og egenskaper på en best mulig måte.

Ja til stolte arbeidstakere og yrkesfag!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse