Annonse
Prosjektleder Sif Vik og byråd Jonas Stein, her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Ole Åsheim

Sett byen i fyr og flamme!

Den gamle brannstasjonen skal bli hovedkvarter for ungdom fulle av gnist, og bidra til å tenne nye flammer. Signalet er: Tromsø er en by der ungdom inviteres til å ta plass og synes. Tromsø er ungdommenes by.

Samlokaliseringen av Tvibit, Helsestasjonen for ungdom og øvingslokaler for rytmisk musikk (Musikkens Hus) vil gi et ytterligere løft for det brede tilbudet for ungdom i byen.

Den gamle brannstasjonen skal bygges om og endre formål. Fra å ha vært hovedkvarter for dem som skulle slukke brann, skal bygget nå huse ungdommer fulle av gnist, og bidra til å tenne nye flammer. Brannstasjonen skal bli til lokaler for ungdomshuset Tvibit, Helsestasjonen for ungdom og øvingshotellet Musikkens Hus. Ved å samle disse viktige tilbudene og tjenestene som i dag drives i leide lokaler, får kommunen et skikkelig signalhus. Signalet er: Tromsø er en by der ungdom inviteres til å ta plass og synes. Tromsø er ungdommenes by.

Etter at det opprinnelige Ungdommens Hus ble lagt ned i 1994 sto Tromsø sentrum i noen år uten et eneste fritidstilbud til ungdom under 18 år. Vi som var ungdomspolitikere den gang samlet oss om et tverrpolitisk krav om at man skulle få et rusfritt ungdomstilbud i sentrum. Senere overtok Ungdomsrådet arbeidet for et eget hus for ungdom. I 2000 åpnet endelig Tvibit dørene som et ungdomshus for aldersgruppen 15-25 år.

Tvibit er og har vært, en suksess. Under Tvibit-taket har man samlet tiltak som Helsestasjon for ungdom, rådgiving i regi av psykologistudentene på UNN, åpen rusfri kafé, hybelboerprosjektet, filmverksted og mange andre gode tilbud til ungdom. Tvibit har med god grunn fått status nasjonalt som et modell-ungdomshus som mange andre kommuner forsøker å lære av og kopiere. Ved å gi Tvibit et formålstilpasset bygg med god plass og tilrettelagte lokaler kan vi ta denne suksessen et skritt videre, og gi ungdommene tak og vegger som står til innholdet.

Samlokaliseringen av Tvibit, Helsestasjonen for ungdom og øvingslokaler for rytmisk musikk (Musikkens Hus) vil gi et ytterligere løft for det brede tilbudet for ungdom i byen. Musikkens Hus skal tilby øvingslokaler for mange ulike musikere, fra de helt ferske til de mer etablerte. På den måten kan nye og enda ukjente talenter få inspirasjon og råd, fra dem som har klart å ta skrittet ut av øvingslokalet. Ungdommer som øver her kan om noen år bli de nye Violet Road, Espen Lind eller Röyksopp. Slikt blir det kulturnæring av. Ved å leie ut lokaler til mer profesjonelle utøvere vil huset dessuten være sikret en betydelig leieinntekt. Når kommunen samtidig sparer leieutgifter i forhold til den nåværende driften av Tvibit og Helsestasjonen, er prosjektet også fornuftig i en ren økonomisk forstand.

I dag skal kommunestyret behandle en tilleggsbevilgning på 26 millioner for å sikre gjennomføring av Brannstasjons-ombygginga. Da saken ble behandlet i Finans- og næringskomiteen i forrige uke stemte Fremskritsspartiets representant mot bevilgningen, og begrunnet det med at hennes parti heller ville satse på Otium og nytt krematorium. SV vil også satse på Otium og krematorium, men det er viktig å ha noe å tilby byens befolkning før de skal på sykehjem. Derfor vil vi stemme for å gjennomføre Brannstasjons-prosjektet. Vi håper og tror at et flertall av kommunestyrets representanter gjør det samme, og at vi sammen kan sette Tromsø i fyr og flamme.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse