Annonse

Sett fra en spansk strand

Fra solsengen i Spania prøver Carl I. Hagen å true finansminister Siv Jensen til å spille poker med oljepenger. Det er farlig, det.

Carl I. Hagens arroganse overgås bare av hans eget selvbilde.

Mens folk flest er tilbake i jobb etter ferien, er det noen som fortsatt lever gode dager på solfylte strender i Syden. En av dem heter Carl I. Hagen. Bak Hagens solbriller foregår det fortsatt velkjent tankevirksomhet av godt gammelt Frp-merke. Analysen Hagen deler med sitt norske publikum har han meddelt Dagens Næringsliv fra en spansk strandbar, der han og Eli slapper av. Budskapet fra den gamle Frp-lederen er  at hans etterfølger Siv bruker altfor lite oljepenger. Sin vane tro følger Hagen opp med å true med bråk på neste partilandsmøte en gang til våren.

Hagen er fortørnet over at finansminister Jensen legger opp til bare å bruke 2,8 prosent oljepenger i statsbudsjettet som skal legges frem i oktober. Dette mener han er alt for lite. Alt i alt går den den tidligere partilederen inn for å sprøyte 210 milliarder oljekroner inn i norsk økonomi. Hagen er fullstendig overbevist om at dette vil gå helt fint og ikke få noen negative effekter. På dette punktet er det selvsagt han som har rett, og ikke «skredder- og veverøkonomene» i Finansdepartementet.

Carl I. Hagens arroganse overgås bare av hans eget selvbilde. Det må være en pest og en plage for Siv Jensen å ha denne mannen konstant på nakken, selv om hun på diplomatisk vis tar mobbingen med en tilsynelatende rolig flegma. Det er vanskelig å forestille seg at noe slik kunne ha pågått i noen andre partier. Det er bunnløst illojalt av en avgått partileder på dette viset å undergrave en sittende leder i full offentlighet. Det kan være at fredningstiden på Hagen innad i Frp en gang går ut. Men mest sannsynlig lar man ham fortsette bjeffingen fra solsengen.

Saklig sett forstår Hagen fint lite når det gjelder økonomiske sammenhenger. Han er manisk opptatt av prosenter og ser ikke ut til å forstå at med den voldsomme farten oljefondet nå vokser, vil nødvendigvis avstanden til handlingsregelen øke. At milliardinnsprøytingene som Hagen roper på ikke vil få konsekvenser i en tid da norsk økonomi må omstilles, er å tro på julenissen. Gambling med kronekursen er det siste norske eksportbedrifter ønske seg. Hagens spanske resept er helt enkelt en fare for norsk økonomi.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse