Annonse
Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barentshavet bindende. Foto: NTBscanpix.

Sett med russeres øyne

Vi ser at russere også får vite om stemningsskiftet hos sin nordlige nabo. Hvordan skal det oppleves av vanlige folk på den andre siden av grensen, spør Svetlana Jakobsen.

For enhver russer er det en vanvittig tanke at Russland kan angripe Norge! Nå får de vite at Nord-Norge forbereder seg til krig mot Russland!?

Kort tid etter at jeg hadde lest innlegget til John Gustavsen «Russland – en farlig nabo?» (Nordlys, 13. august) kom jeg over informasjon på russiske internettsider om at en rekke nord-norske kommuner ber regjeringen om å beholde militærbaser i Nord Norge på grunn av en «mulig krig mot Russland».

Jeg håper og tror at flere nordmenn deler John Gustavsen sin bekymring. Vi ser at russere også får vite om stemningsskifte hos sin nordlige nabo. Hvordan skal dette oppleves av vanlige folk på den andre sida av grensen?

Russere er veldig bevisst sin egen historie. Hva vet de om forholdet mellom våre to stater? Det gode naboskapet har vart i flere hundre år. Aldri krig! Pomor-handel. Nordnorske patrioter kjempet sammen med russere for å befri Norge fra tysk okkupasjon (bl.a. dokumentarfilmen «Bojtsy – folk i krig» fra Rec.A  har vært vist både i Norge og Russland). Under Petsamo-Kirkenes operasjonen og befrielsen av Øst-Finnmark ble 15 773 sovjetiske soldater drept eller såret, 2122 av disse på norsk jord. Første måneder etter krigen hjelper russere norsk sivilbefolkning, ved bl.a. minerydding, gjenoppbygging av kaier i Kirkenes, Vadsø, Jakobsnes osv., reparasjon av vannledning, telefonstasjon – bare for å nevne noe. De siste sovjetiske soldater forlot norsk jord i september 1945. Til og med under den kalde krigen var det litt varme i forholdet mellom vanlige mennesker på begge sider av grensen, og ikke minst en vellykket felles norsk-russisk forvaltning av fiskeriressursene i Barentshavet. Og vi har hatt mer enn 20 år med Barentssamarbeid.

For enhver russer er det en vanvittig tanke at Russland kan angripe Norge! Nå får de vite at Nord-Norge forbereder seg til krig mot Russland!? Og dette er uten at Russland eller russere har gjort noe som helst mot Norge! Mulige tvister og konflikter har alltid vært løst gjennom dialog. Fiskerisamarbeidet er et veldig godt eksempel. Russland har ikke noen territorielle krav mot Norge. Tvert imot har Russland vært raus og imøtekommende i den endelige løsningen av delelinjespørsmålet.  Det er ikke mange i Norge som vet at delelinjen mellom Russland og dets nabo over Beringstredet – USA – er trukket ikke etter grunnlinjeprinsippet, men etter sektorlinjen – til skade for Russland. Og selv om avtalen aldri har vært ratifisert, finnes det en klausul i protokollen om at denne ordningen skal praktiseres så lenge det ikke er avtalt noe annet. Hele prosessen rundt denne avtalen og konsekvenser av denne er beskrevet i boka til tidligere visefiskeriminister V.K. Zilanov «Russland mister Arktis?», som undertegnede har hatt gleden av å oversette til norsk, og som skal komme ut i høst.

Jeg forventer selvsagt mange kritiske røster som vil vise til Russlands så kalte annektering av Krim, til sikkerhetspolitiske hensyn og til at Norge som medlem av NATO har sine forpliktelser. Til det første sier jeg at til og med norske politikere som tar beslutninger vet lite om det som virkelig skjedde i Ukraina og på Krim. De vet heller ikke mye om det som skjer nå i Donbass. Til det andre sier jeg at sikkerheten er bedre ivaretatt gjennom et godt naboskap, samarbeid, gjensidig respekt og forståelse av hverandres behov og slett ikke med sabelrasling.  Til det tredje sier jeg at dette ikke er et argument for vanlige mennesker. Og det er oss, vanlige mennesker, som utgjør grunnfjellet i staten Norge og staten Russland – og som vil leve i fred med hverandre. Sett med vanlige menneskers øyne er det så fullstendig galt at når du strekker ut hånden i en vennskapelig gest får du et slag i ansiktet.

Dette til ettertanke!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse