Annonse

Big business - norske barnetragedier på anbud

Syv private aktører har tjent 550 millioner på barnevern i Norge de siste fem årene

For å sette det på spissen: Det er tragedier til lavestbydende.

Herregud, hva blir det neste? At europeiske investorer spekulerer seg søkkrike på barnetragedier i Norge?

Vent litt - det skjer allerede.

Hver eneste dag blir barn i Norge utsatt for grov vold og bestialske overgrep. Det skjer i de verste hjem, der små jenter og gutter blir pisket med ledninger, voldtatt, ristet og slått så hardt at noen av og til dør av det. I fjor ble 1.791 tilfeller av vold mot barn anmeldt i Norge. Mørketallene er sannsynligvis store.

Det finnes så mange Renate (2) med ødelagte underliv, så mange Ronny (4) med livstruende kraniebrudd og så mange Tore og Atifa og Berit´er med nesten uopprettelige psykiske lidelser at vi nesten ikke makter å tenke på dem.

Men det finnes andre som tenker ganske mye på dem. Folk som rett og slett tjener store penger på disse barna.

I fjor kjøpte Bufetat tjenester fra private barnevernsleverandører for 1906 millioner kroner. 1370 mill. kroner på institusjoner, 507 mill. kroner på fosterhjem og ca. 29 mill. på kjøp av plasser i sentre for foreldre og barn.

De private leverandørene står for om lag 50 prosent av samlede tjenester innen institusjonsdriften.

Alt etter anbudsprinsippet. Eller for å sette det på spissen: Det er tragedier til lavestbydende.

I dag kunne Aftenposten fortelle oss at store utenlandske konsern de siste årene har inntatt Norge fordi de har skjønt at det er penger å tjene på norsk barnevern.

Aleris Ungplan & Boi AS har, i følge avisa, hatt et positivt resultat på 408 millioner kroner de siste fem årene. Selskapet eies av det svenske investeringsselskapet Investor, som kontrolleres av Wallenberg-familien.

Gode penger har også både Tiltak for ungdom AS og Tiltaksgruppen AS tjent de siste årene, totalt 69 millioner kroner. Begge eies av det svenske omsorgsforetaket Humana, som kontrolleres av det britiske oppkjøpsfondet Argan Capital.

Syv private aktører har tjent 550 millioner på barnevern i Norge de siste fem årene, flere av dem altså utenlandske investorer.

Forretningsmenn og -kvinner i Storbritannia og Sverige har vurdert hvor pengene deres vokser fort og mye. Og funnet svaret i norsk barnevern.

Samtidig sliter de ideelle organisasjonene på feltet i Norge med å få endene til å møtes, og tidligere ansatte i private institusjoner forteller om sterkt fokus på profitt i arbeidshverdagen.

Det er ingen grunn til å kritisere de mange som legger ned stor innsats for barnevernsbarna på private institusjoner. Også det blir feil fokus.

Fokus skal naturligvis være på Renate, Ronny, Tore, Atifa og Berit, og da må norske myndigheter sørge for at de offentlige pengene som går til tjenester for disse barna faktisk brukes på dem.

I Norge har vi forbud mot utbytte fra kommersielle privatskoler, fordi vi ikke ønsker at økonomiske motiver skal være drivkraften for dem som etablerer seg i norsk skole.

Det finnes ingen gode grunner for at det skal være annerledes for barnevernsinstitusjonene.

Barnetragedier har ingenting på børsen å gjøre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse