Annonse

Sex, alder og tabu

Hvor stor aldersforskjell kan det være mellom et par før du begynner å rynke på nesen? Og hva er det egentlig du snerper over?

For meg som er 62, er anstendighetsgrensen 62/2 + 7, altså 38 år.

Som gammel gris er jeg naturligvis opptatt av spørsmålet, særlig fordi det hender - faktisk oftere enn du ville forestille deg - at jeg treffer yngre menn som ønsker mer enn verbal oppmerksomhet. Hadde jeg vært alene om å bale med disse spørsmålene, hadde det ikke vært noe å skrive om i avisa. Men det er jeg altså ikke.

Ap-politikeren Roger Ingebrigtsen måtte for eksempel forlate rikspolitikken og kampen om stortingsnominasjonen i Troms etter at hans eskapader med en 17 år gammel partifelle tilfeldigvis ble en offentlig sak under nominasjonsstriden. Nå var det riktig nok mange år siden det hendte, men i krig og kjærlighet er visst alt lov.

En av de få som tok Ingebrigtsen i forsvar, var det tidligere AUF-medlemmet Anne Larsen. Som ungdom på 90-tallet hadde hun et mangeårig kjærlighetsforhold til den 27 år eldre visesangeren Lillebjørn Nilsen.

I et innlegg i Dagbladet på tampen av 2012, skrev hun blant annet: “Jeg har et minne, fra ungdommen, et riktig fint et, også, om varsom berøring fra erfarne hender og en mann jeg beundret, som var mye eldre enn meg. Vi var kjærester lenge. Og det var ikke noe dritt i det. Det var kjærlighet og den var ekte.”

I tillegg til den juridiske 16-årsgrensen, finnes det en gammel tommelfingerregel for hva som er akseptabel aldersforskjell i et parforhold, uttrykt i formelen X/2 + 7, der X er alderen din. For meg som er 62, er anstendighetsgrensen 62/2 + 7, altså 38 år.

Personlig har jeg et alternativ, nemlig å følge vurderingen i bloggen “Butch wonders”. Den lesbiske skribenten mener at formelen for homofile er mer i retning av X/3 + 10, hvilket vil si at min grense senkes med over sju år, til vel 30. Bless you, butch!

X/2 + 7-regelen har blitt kritisert for å være mer korrekt for menn enn for kvinner, og det stemmer ganske godt med statistikk som viser aldersforskjeller blant gifte heterofile. Jeg har ikke lyktes med å finne norske tall, men en omfattende undersøkelse i USA i 2013 viser at partnerne er jevngamle - pluss/minus ett år - i bare hvert tredje ekteskap.

I godt over halvparten av ekteskapene er mannen eldre. Mens kvinnen er eldst i bare hvert sjuende ekteskap. Kjønnsforskjellen viser seg enda tydeligere når aldersforskjellen er ti år eller mer. I ett av 14 ekteskap er mannen mer enn ti år eldre enn kvinnen. Mens det tilsvarende tallet for ti år og eldre kvinner er ett av 62 ekteskap.

Kvinner er i sin alminnelighet åpne for inntil ti år eldre menn gjennom hele livet, mens interessen for yngre menn er nokså laber selv om det altså forekommer, viser en undersøkelse som er omtalt på nettstedet Science of Relationship. (Kenrick & Keefe, 1992)

For menn er det omvendt. Det er stort sett bare ungstutene som kan tenke seg en eldre dame, og helst ikke så mye eldre. Å ha sex med mora til kompisen er en kjent klisjé i amerikanske high school-komedier. Men det er altså en klisjé. Til gjengjeld er det nesten ikke måte på hvor ung drømmekvinnen kan være. Og jo mer tilårskommen mannen er, jo yngre blir de foretrukne damene.

Hvor sterk relasjon det er mellom partnerne har også stor betydning for hvor langt vi er villige til å strekke aldersstrikken. Forskjellen på en one night stand og et livslangt ekteskap er temmelig innlysende. I en spørreundersøkelse utført av et team ved Universitetet i Groningen, Nederland i 2001, ble folk spurt om å oppgi hva de selv synes er høyeste og laveste alder for en mulig partner i fem kategorier: ekteskap, forhold, forelskelse, tilfeldig sex og seksuelle fantasier.

Ikke overraskende var menn i sin alminnelighet tilbøyelig til å ønske seg yngre damer. Og jo løsere tilknytning, jo yngre kunne de være. Undersøkelsen konkluderte med at menn i både i 40-, 50- og 60-årene ønsker seg damer i andre halvdel av 20-årene når de svarte på spørsmål om minimumsalder for tilfeldig sex og for seksuelle fantasier. (Kilde: newrepublic.com)

Og hva er nå egentlig galt med det? Hva er egentlig denne forbudne frukten i sonen mellom det juridisk lovlige og det sosialt akseptable? Kan det tenkes at den strikte aldersforståelsen er en overlevning fra den tida da ekteskapet var det eneste aksepterte stedet for sex - og sex først og fremst skulle handle om reproduksjon? Stilt overfor tidligere tiders barneflokker og bondesamfunnets arbeidsfellesskap virker det nokså logisk at aldersforskjellen ikke burde være for stor.

I så fall er det all grunn til å kaste dette tankegodset på båten, nå som seksualiteten først og fremst handler om nytelse og ikke om pliktmessig ytelse - og ekteskapet ikke setter rammen for denne typen mellommenneskelig utfoldelse.

Ikke uten refleksjon, selvfølgelig. Ulikhet, maktbruk og manipulasjon er daglig til stede i våre liv, og det ville være direkte naivt å late som det ikke er det. Men på samme måte som et spørsmålstegn er noe annet enn et utropsstegn, er refleksjon noe annet enn fordømmelse.

Den før omtalte Anne Larsen tok det helt ut. I et svingslag mot Ap-politikeren Pia Svensgaard, daværende fylkesrådsleder i Troms, avviste Larsen at Ingebrigtsen-affæren dreier seg om ukultur og overgrep: “Ukulturen som trer så tydelig fram i saken rundt Roger Ingebrigtsen, dreier seg om en moralisme jeg ikke ønsker i dette samfunnet. Den dreier seg om intoleranse og enfold. Men det mest alvorlige ved denne moralistiske ukulturen, er en demonisering av mannen og mannlig seksualitet - og det at samfunnstoppene tar så ivrig del i denne ukulturen. Det skremmer meg mye mer enn det at par som ikke burde passe sammen likevel finner hverandre.”

Demonisering av mannen og mannlig seksulitet. Er det kanskje her hunden ligger begravd?

Og “demonen” - Lillebjørn Nilsen - hva mente han? Vel, han nøyde seg med å uttrykke glede over at han “slapp å gå av som visesanger”.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse