Annonse
Fra forhåndslagret som US Marine Corps har på Frigård i Trøndelag. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Si det som det er!

Regjeringen vrir og vrenger på hva basepolitikken innebærer ved å si at det på Værnes ikke er en base.

To av regjeringens politiske rådgivere, Bård Ludvig Thorheim i Utenriksdepartementet og Marte Ziolkowski i Forsvarsdepartementet, skriver om norsk sikkerhetspolitikk i Nordlys 19. februar. De to påstår at den nåværende blå regjeringens sikkerhetspolitikk er den samme som har vært ført av samtlige norske regjeringer etter 1949, og at basepolitikken ligger fast.

Basepolitikken sier som kjent at Norge ikke ønsker permanente baser for fremmede tropper på norsk jord i fredstid. Nå har militære fra USA opprettet en fast base på Værnes. De fleste vil mene dette er en base, siden de er der kontinuerlig. Det holder ikke at enkelt-militære byttes ut for å si at det ikke er en base. Det gjøres jo på alle baser, f. eks på USAs baser i Tyskland.

Regjeringen vrir og vrenger på hva basepolitikken innebærer ved å si at det på Værnes ikke er en base. Kan de to rådgiverne vise til tilsvarende “baser” i perioden før Solberg-regjeringen tiltrådte? Tror de to rådgiverne at tidligere statsminister Gerhardsen, som innførte basepolitikken, ville ha vært enige med dem?

Siden 1949 har Norge overfor Sovjetunionen og senere Russland ført en todelt sikkerhetspolitikk med vekt på både avskrekking og beroligelse. Thorheim og Ziolkowski påstår i sitt innlegg at beroligelsespolitikken overfor Russland står fast. Når de skal presisere det, går det fram at det kun handler om å informere Russland om norsk politikk.

Men informasjon er ikke det samme som beroligelse eller dialog. Realiteten er at restriksjonene på utenlandske militære på øvelse og flyging i Finnmark er opphevet, statsminister Solberg unnlot å reise til Moskva for å markere seieren over Hitler-Tyskland i mai 2015, og utenriksminister Eriksen Søreide har kommet med uttalelser om at forholdet mellom Norge og Russland aldri kan bli som før etter invasjonen av Krim-halvøya.

Det er ikke mye beroligelsespolitikk i dette. En masteroppgave ved Forsvarets Høgskole av Hanne Helèn Bragstad fra 2016 konkluderer da også med at det har blitt mer avskrekking og mindre beroligelse. Det hadde vært bra for norsk sikkerhetspolitisk debatt om regjeringen kunne være mer ærlig om sin politikk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse