Annonse
ALARM: Leder Ståle Luther ved Barnehuset i Tromsø forteller i dagens Nordlys at voldsutsatte barn som har krav på medisinsk undersøkelse ikke alltid får det. Slik er det dessverre altfor mange steder i Norge. Foto: Torgrim Rath Olsen

Si hva du vil. Bare ikke «maktesløs».

Først sviktes de av foreldrene. Så svikter vi.

Her er det ingen partipolitisk uenighet eller interessekonflikt, bare vilje til handling.

Tusenvis av barn utsettes hvert år for vold og overgrep i Norge. Historiene fra politi, helsepersonell og barnehus er så skrekkelige at vi knapt orker å høre om dem.

Men noen slipper ikke unna med å høre historiene, de må i stedet oppleve skålding med kokende vann, pisking med ledninger, strømsjokk, slag mot hodet med harde gjenstander, isolasjon i bittesmå kott, forgiftning og grove seksuelle overgrep på de små kroppene sine.

La oss i det minste håpe de ikke hører diskusjonene i samfunnet rundt dem, at vi gjør det til et pengespørsmål om de skal få hjelpen de behøver.

I dagens Nordlys fortalte leder Ståle Luther ved Barnehuset i Tromsø at medisinske undersøkelser av barn som mistenkes utsatt for vold eller overgrep blir avlyst fordi legen ikke kan komme. Det samme skjer andre steder i landet.

I de statlige barnehusene samles alt under ett tak, med blant annet dommeravhør og medisinske undersøkelser i trygge omgivelser med kompentent personell.

Og tilbudet er etterlengtet. I 2006 ble det anmeldt 81 tilfeller av vold mot barn i Norge. I 2013 var tallet 1.791. Redd Barna snakker om enorme mørketall, at vi bare ser toppen av isfjellet.

På Barnehuset i Tromsø ble det i fjor gjennomført 130 medisinske undersøkelser av barn på Barnehuset i Tromsø. En økning på 500 prosent siden huset åpnet for noen få år siden.

Og Ståle Luther regner med at tallet vil være enda høyere i år.

Men mange flere burde vært undersøkt, for Barneombudet anbefaler i sin rapport «Helse på barns premisser» at alle barn som kommer til barnehusene må få tilbud om medisinsk undersøkelse.

Dessverre viser det seg at bare en liten prosent av barna på landsbasis får en medisinsk undersøkelse ved barnehusene. Det er alvorlig, for de kan være helt avgjørende for å sikre bevis - og dermed berge barna fra ytterligere vold.

Under undersøkelsene oppdages i tillegg vanskjøtsel, som råtne tenner, manglende språk og alvorlig under- og overvekt.

Og når mange enten ikke blir undersøkt - eller blir undersøkt altfor sent, slik at sporene forsvinner, er det grunn til å slå alarm.

Men alarmen har ringt lenge. Det er gått mer enn et år siden det var nasjonal oppmerksomhet rundt saken flere steder i landet. Likevel leser vi altså om disse problemene i dag.

Det er leger ved barne- og ungdomsklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som bidrar Barnehuset med de medisinske undersøkelsene, og de strekker seg virkelig allerede svært langt. Men det finnes ikke ressurser nok til at de klarer alt. Slik er det flere steder i Norge.

Derfor ønsker ledelsen ved barne- og ungdomsklinikken på UNN å ansette en person som kan ha ansvar for den medisinske undersøkelsen på Barnehuset. Det vil være klokt, både fordi barna i større grad sikres et tilbud de bør og skal ha, men også fordi det er viktig å bygge kompetanse på dette feltet hos nøkkelpersonell.

Barneombudet anbefaler også at det må opprettes egne volds- og overgrepsmottak for barn tilknyttet de største barneavdelingene. Barnehusene blir nemlig bare koblet inn der det foreligger en politianmeldelse.

Barna trenger dessuten oppfølging etterpå, og de må få svar på sine vonde spørsmål. Det krever kunnskap og kompetanse. Og fokus. De vonde traumene og langvarige skadene kan begrenses.

Barneombudet har for lengst bedt de regionale helseforetakene prioritere dette, men lite har åpenbart skjedd.

Fra UNN sies det i dag at «eventuelt økte UNN-midler eller Helse Nord-midler til Barne- og ungdomsklinikken er et spørsmål som behandles i forbindelse med virksomhetsplanleggingen i UNN og styrets behandling av økonomien i UNN

Det holder ikke. Situasjonen var den samme i fjor, før budsjettene for i år ble lagt. Og dette er et typisk øyeblikkelig hjelp-tilfelle. Disse barna skal ikke på flere ventelister.

Nå må derfor helseministeren og justisministeren engasjere seg. De vil i så fall ha full ryggdekning. Her er det ingen partipolitisk uenighet eller interessekonflikt, bare vilje til handling.

Vi bruker gjerne ordet «maktesløshet» når vi hører om vold mot barn, men ingenting kunne vært fjernere fra sannheten.

Det er vi som sitter med makta. Ikke barna.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse