Annonse
ARCTIC CENTER: Skisenteret og hyttelandsbyen i Håkøybotn har alle forutsetninger for å bli en suksess og nok et av reiselivets landemerker i Tromsø.

Si ja til Arctic Center

Et ja fra politikerne vil være godt nytt og håp for ei næring som for tiden ligger nede, og for tusenvis av arbeidstakere.

Det planlagte ski- og reiselivsanlegget i Håkøybotn skal om halvannen uke opp i kommunestyret i Tromsø. Svaret fra flertallet av byens folkevalgte, bør være et klart ja til senteret.

Planene om et reiselivssenter i Tromsø, med muligheter til både nedover- og bortover-kjøring på ski, har versert i snart førti år. Hindringene har vært så mange, at det nesten er utrolig at planene har overlevd all motstanden. Nå kan de omsider være på vei mot realisering. Det er bra, for Tromsø trenger dette anlegget.

Motstanderne av anlegget mobiliserer foran kommunestyremøtet 29. april. Ingen av argumentene de anfører er nye, det måtte i så fall være en smule hånliggjøring av nordlys-turismen, som kommer fra enkelte hold. I den forbindelse er det viktig å påpeke at det neppe hadde vært så mange turister som hadde funnet veien til Tromsø, og til lokale opplevelses-tilbydere samt småskala næringsdrivende som mener seg mer bærekraftig enn andre, dersom ikke de store aktørene i næringa hadde gått foran og dratt lasset.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark bestemte i fjor høst å ikke fremme innsigelser mot den planlagte ski- og hyttelandsbyen til Arctic Center i Håkøybotn. Det var en svært viktig avgjørelse i saken. Fylkesmannen peker imidlertid på en del avbøtende tiltak som kan gjøre konsekvensene for reindriften og naturmangfoldet mindre. Det er med andre ord fullt mulig å få dette til, uten å «rasere» naturen på en bitte liten flik av det som er Norges femte største øy.

Arctic Center har alle forutsetninger for å bli en suksess og nok et av reiselivets landemerker i byen. Det er bare å se ut av vinduet i disse dager, hvor snøen har lavet ned de siste ukene, og skiopplevelsen kan kombineres med stadig varmere vårsol. Få steder i landet er mer skodd for et skianlegg som dette, spesielt fordi sesongen kan dras ut til langt ut i mai måned. Hvor i Norge finner man ellers slike muligheter, midt i en stor by?

Tromsø har ikke råd til å si nei til næringsutvikling, og spesielt ikke i den situasjonen kommunen befinner seg i nå. Reiselivet er ei betydelig næring i kommunen, ei næring som er svært hardt rammet av korona-krisen. I skrivende stund er også kommunen hardt rammet, grunnet sviktende skatteinngang, ikke minst fra reiselivssektoren.

Tromsø trenger å utvikle seg kontinuerlig for å fortsatt kunne hevde seg som attraktivt reisemål. Arctic Center vil være et godt tilskudd i så måte. Derfor må kommunestyret si ja til senteret. Det vi være svært viktige signaler om at våre politikere tenker langsiktig og framtidsrettet, og godt nytt og håp for ei næring som for tiden ligger nede, og for tusenvis av arbeidstakere.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse