Annonse
REVERSERING: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (SP) og Jonas Gahr Støre (AP) har alle lovet å oppheve sammenslåingen mellom Troms og Finnmark om de vinner valget. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix

Den sikreste saken

Troms og Finnmark kan få kort levetid som felles fylke.

Et år før valget er det mye vi ikke vet. Men en ting virker klart. Og det er at den sikreste saken i nord er at den kontroversielle sammenslåingen mellom Troms og Finnmark blir opphevet ved et regjeringsskifte.

Det vil trolig bli en lettelse for det politisk schizofrene fylkesrådet. Den ene dagen skal de jobbe og utvikle en god organisasjon som skal levere tjenester og bygge kultur for samarbeid. Det er ikke lett når den nye regionen opplever å bli økonomisk sulteforet.  

Neste dag handler det om å dele denne organisasjonen opp om ett år. Noe som helt sikkert kommer til å skje ved et regjeringsskifte. Senterpartiet kjører beinhardt på saken, og hvis Arbeiderpartiet skal ha noe håp om stortingsmandater fra Finnmark, har partiet ikke noe annet valg enn å slå følge. Ap-lederen i Finnmark, Kristina Hansen, levner i et innlegg hos iFinnmark denne uken ingen tvil om hvilken vei det bærer.

Likevel kan feiringen i Finnmark få en bismak. Når man gjenoppstår vil Finmark fylkeskommune være økonomisk bankerott, med et uhyre begrenset handlingsrom. Det skyldes de enorme låneopptakene man gjorde rett før sammenslåingen med Troms. Disse må Finnmark betjene alene. På en eller annen måte vil det påvirke tjenestetilbudet.

Med den økonomiske situasjonen som venter, kan statlig administrasjon være et mulig utfall i en overgangsfase. I verste fall risikerer Finnmark å bli uten styring med egne ressurser. Bak fylkestingets fasade kan det i praksis bli statlige byråkrater som legger budsjettrammene.

Alternativet er at en ny regjering betaler seg ut av floken. Gjennom å gå inn med store statlige tilskudd for at Finnmark skal kvitte seg med den enorme lånebelastningen. Det vil være behov for flere hundre millioner kroner for å komme ut av gjeldsfella.

Så er spørsmålet om de andre fylkene som har gjennomført regionreformen vil sitte rolig og se på slike utbetalinger til fylket som motsatte seg den.

Ved en oppheving av sammenslåingen er det også et åpent spørsmål om alle i Finnmark godtar at funksjoner automatisk skal legges tilbake til Vadsø.

En konsekvens kan bli en kamp mellom flere kommuner når Finnmark skal reetableres. Politisk vil Arbeiderpartiet nok en gang kunne bli skadeskutt etter slike opprivende konflikter. Særlig i Alta er det stor skepsis til den gamle fylkesstrukturen med ledelse i Vadsø.

Reverseringen i nord reiser også spørsmål om det overhodet vil være mulig å opprettholde generalistfylker når forskjellene i folketall blir så store. Man får gigantfylker i sør og to miniputter i nord. Det er vanskelig å se for seg at alle skal være i stand til å løse samme oppgaver.

Kravet om et “selvstendig” Finnmark står sterkt i befolkningen. Og veien dit virker forlokkende, men den er brolagt med noen utfordringer som det erfaringsmessig kan ha en pris å snakke høyt om. Debattklimaet i Finnmark innbyr ikke til en åpen samtale om det som er vondt og vanskelig. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse