Annonse
ARVEAVGIFTEN: Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Regina Alexandrova, utfordrer Ap som vil gjeninnføre arveavgiften.

Sikring av arbeidsplasser ved fjerningen av arveavgiften – hva vil Ap?

For Høyre var det viktig å fjerne arveavgiften for både å sikre og skape nye arbeidsplasser.

Det blir spennende å se hva Aps modell for arveavgift til slutt innebærer for den enkelte og for næringslivet.

Regjeringen fjernet arveavgiften i sitt første budsjett, og dette var et viktig grep for næringslivet og enkeltpersoner. I slutten av februar kom det frem at Arbeiderpartiet vil gjeninnføre den på en eller annen måte.

Men Aps nestleder og leder for partiets programkomite vet ikke enda hva dette er, og uttalte til Klassekampen at debatten i Ap ikke går ut på om det skal være skatt på arv eller ikke, men at det er mer naturlig å snakke om en modell.

Javel, det hjelper ikke å endre ord fra arveavgift eller skatt på arv til modell og tro at velgerne ikke skjønner hva det er snakk om.

Høyre forventer at Ap i sitt kommende alternative statsbudsjett gjør det klart både hvem som skal betale og hvor mye partiet totalt vil ta inn i arveavgift. 
 
Grunnen til at regjeringen fjernet arveavgiften er at en slik avgift rammer sterkest enkeltpersoner og familier med lave og vanlige lønnsinntekter.

Mange har opplevd det som dypt urettferdig å måtte betale en avgift når de har arvet det som har vært barndomshjemmet eller familiehytta i generasjoner, der det i de verste tilfellene har blitt tvunget frem et salg istedenfor overtakelse, fordi arvtakerne ikke hadde penger til å betale avgiften.
 
I tillegg har arveavgiften vært en ekstraskatt for norske privateide bedrifter. Eiere av familiebedrifter som skulle overføre livsverket til neste generasjon måtte betale arveavgift ved overføring av verdiene som var bygget opp over mange år og flere generasjoner. Arveavgiften gjorde det umulig for mange å overta familiebedriften.

Sist uke var jeg på mange bedriftsbesøk i Troms og det kom tydelig frem at fjerning av arveavgiften allerede har berget en videreføring av bedrifter innen familien.

Så dette betyr ikke bare noe for den enkelte som blir berørt, men bidrar til å sikre videre drift samt trygge arbeidsplasser – og flere plasser i Troms snakker vi om viktige distriktsarbeidsplasser med god kompetanse. 

For Høyre var det viktig å fjerne arveavgiften for både å sikre og skape nye arbeidsplasser. I et fylke som Troms med mange familiebedrifter, er dette spesielt viktig.

Ikke minst ser vi betydningen av lettelser i skattebyrden nå som vi er inne i en krevende omstillingsperiode for norsk næringsliv og sysselsetting.
 
Ap har sagt at de mener arveavgiften som regjeringen fjernet, tok inn for lite penger. Det er da overraskende at Ap vil gjeninnføre noe som konkret kan bidra til vekst, sikre arbeidsplasser og i mange tilfeller sikre lokalt eierskap i distriktene - når den totale inntekten til Staten er liten, men konsekvensene for den enkelte og familiebedrifter så stor.

Eller er tanken å øke disse skattene ytterligere? Det blir spennende å se hva Aps modell for arveavgift til slutt innebærer for den enkelte og for næringslivet. 
 
Arbeiderpartiet vil gå til valg på økte skatter og avgifter. Høyre mener det ikke er klokt å kreve inn flere titalls milliarder mer i skatter og avgifter midt i en krevende omstilling med økende ledighet, der det er bedriftene som trenger kapitalen for å sikre og videreutvikle arbeidsplasser.

En framskriving av den norske økonomien tilsier at det private næringslivet må ta mye av de økonomiske utfordringene for velferdssamfunnet i fremtiden – og da mener Høyre at vi ikke kan beramme de samme bedriftene med økte utgifter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse