Annonse

Sinne i fjøset

Det er forståelig at nordnorske småbrukere reagerer på en politikk som omfordeler til større enheter, de fleste sørpå.

Det er forståelig at nordnorske småbrukere reagerer på en politikk som omfordeler til større enheter, de fleste sørpå

Landbruksoppgjøret har ført til at enkelte bønder i nord har grepet høygaffelen og siktet seg inn mot landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Oppgjøret signaliserer en dreining i landbrukspolitikken. De som satser mer industrielt vil bli belønnet. I nord er det mange som driver smått. De risikerer å bli tapere i omleggingen.

Tilbudet som kom fra staten i forrige uke legger opp til en rekke grep som støtter en mer industriell utvikling i landbruket. Et eksempel: Sauenæringen reagerer på en kraftig omfordeling av støttepenger. Det blir mindre per sau for de første 200 dyrene, men mer per dyr fra dyr nummer 201. Resultatet blir at man belønner dem som satser stort. Listhaug ønsker også å oppheve en rekke begrensninger på kvotene, som antall dyr per enhet.

I Nordlys har sinnet fra bøndene i nord kommet til uttrykk de siste dagene. «Gården vår, med bare 130 vinterfora sauer, er vel ikke verdt en døyt i det store bildet,» skriver en indignert småbruker fra Nordreisa. Det er forståelig at nordnorske småbrukere reagerer på en politikk som omfordeler til større enheter, de fleste sørpå. Samtidig er det også klart at den landbrukspolitikken som føres nå heller ikke er riktig medisin. Det blir stadig færre gårder, en utvikling som har pågått over tiår og som vanskelig dagens landbruksminister kan gjøres ansvarlig for.

I forhold til det bråkjekke Frp-snakket om å kutte flere milliarder i landbruksstøtten, er årets forslag fra staten moderat. Det er et nytt eksempel på at Fremskrittspartiet slipes i møte med virkeligheten og samarbeidende partier. Landbruksorganisasjonene burde på sin side innse at et stadig rop på mer statsstøtte ikke er veien å gå. Det finnes eksempler på at forbrukere ønsker å betale mer, av egen pengepung, for produkter i sjangeren kortreist kvalitetsmat. Fremragende sauekjøtt som imponerer gourmetkokker. Oster som gir store smaksopplevelser. Grønnsaker som som utstråler sunnhet og velvære. Gi oss mer av slikt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse