Annonse
KOMMUNESTYRET: Kaotiske dagsordendebatter som tar timevis vitner om et system som holder på å bli en parodi på lokaldemokratiet. Foto: Inger Præsteng Thuen

Sirkus Parlamentarisme

Det er demokratiet som lider når saksbehandlingen virker som en dårlig regissert sirkusforestilling, der klovnene både prøver seg som linedansere og ville elefanter.

Det er fristende å uttrykke skadefryd over kaoset som rådet. Men det kommunalpolitiske anarkiet som ble presentert på møtet er altfor graverende til at morsomhetene skal få prioritet.

Kommunestyret i Tromsø sliter. I møtet denne onsdagen satte man det som formodentlig må være personlig rekord i tid for behandling av dagsorden. Da klokken hadde passert timen etter møtestart, diskuterte man fortsatt dagsorden og valgte da å avholde gruppemøter.

Til da hadde dagsordendebatten handlet om utsettelsesforslag, avvisningsforslag og reell politisk diskusjon om substansen i saken som enten skulle behandles, avvises eller utsettes. 

Det er fristende å uttrykke skadefryd over kaoset som rådet. Men det kommunalpolitiske anarkiet som ble presentert på møtet er altfor graverende til at morsomhetene skal få prioritet.

Det er nemlig demokratiet som lider når saksbehandlingen virker som en dårlig regissert sirkusforestilling, der klovnene både prøver seg som linedansere og ville elefanter. 

Opphavet til problemene ligger delvis i den politiske modellen som kommunen styres etter – parlamentarismen – og måten den praktiseres på. For hele saken handlet om forvirring om reglene for fullmaktsdelingen og forholdet mellom byrådet, byutviklingskomiteen og kommunestyret.

Komiteen hadde begått en grov saksbehandlingsfeil, noe både lederen og medlemmene i komiteen innrømmet. Og kommunestyret hadde for lenge siden overdratt fullmakten til å behandle reguleringsplanen saken gjaldt, til byrådet. Nå ble den delvis realitetsdebattert i det samme kommunestyret, forkledt som dagsordendebatt.

Det aller sikreste tegnet på at praktiseringen av Tromsø-parlamentarisme nærmer seg det tragikomiske, er følgende: Under den samme dagsordendiskusjonen fant flere kommunestyrerepresentanter, fra diverse partier, tiden inne til å uttrykke manglende tillit til byrådet. Det er ikke uvanlig.

Men snakket om mistillit blir aldri fulgt opp med forslag om mistillit. 

Kommunestyret i Tromsø bedriver en parlamentarisk parodi som er vanskelig å ta alvorlig. Det undergraver respekten for lokaldemokratiet og de folkevalgte, og konsekvensene blir at politikerforakten bare vokser.

Det er det siste vi trenger, men dessverre er det politiske kannestøperiet i Tromsø sin egen verste fiende.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse