Annonse
BARENTSPETRO: Synet av store oljerigger vil sannsynligvis være relativt sjeldent i Barentshavet, slik utviklingen ser ut i dag.

De siste dagers troende

Det kan fort bli litt for store likheter med «komiske Ali» dersom man erklærer himmelen for skyfri mens regnet høljer ned.

Petroleumsutvinning vil det bli i flere tiår fremover, men mange nye, store investeringer i Barentshavet har en meget usikker fremtid.

Det er fortsatt tunge tider for petroleumsbransjen. Fallet fra en historisk høy oljepris har ført til bråstopp i nye, tunge investeringer i utbygging av nye felt. Dette gjelder ikke minst i det kostnadskrevende Barentshavet.

Konsekvensene har man merket tydelig i nedskaleringen som har skjedd hos sentrale aktører som Aker Solutions, både i Tromsø og på Helgeland. De tunge aktørene i bransjen ligger nå på vinden og avventer hvordan utviklingen vil bli. Det eneste alle er sikre på, er at alt er usikkert.

I denne situasjonen er det imidlertid noen som tilsynelatende ikke ser annet enn solskinn og skyfri himmel for «den nye petroleumsprovinsen» i nord. På vegne av «Energiklynge Nord» kan Oddmund Aasen bidra med følgende analyse, i en nyhetssak på nettstedet Nord24:

«Veksten de neste årene vil i stor grad komme fra funn i Barentshavet og tilstøtende områder. Tromsøs beliggenhet i forhold til disse områdene med utbygd infrastruktur, flyforbindelser, overnattingskapasitet og et yrende kompetanse- og kulturliv borger for å spille en sentral rolle når petroleumsvirksomheten beveger seg nordover».

Vi ville nok i all beskjedenhet ha byttet ut det lille ordet «når» med et «hvis». Men vi har selvsagt forståelse for at aktørene innenfor bransjen finner det formålstjenlig å rosemale en smule. Å spre pessimisme hjelper jo ingen, så nervøse som børsene er for tiden.

På den andre siden er det vel ikke for mye å be om en smule realisme. Det kan fort bli litt for store likheter med «komiske Ali» dersom man erklærer himmelen for skyfri mens regnet høljer ned. De siste dagers troende står ikke helt til troende.

De store utviklingstrekkene både internasjonalt og nasjonalt drar alle i samme retning. Petroleumsutvinning vil det bli i flere tiår fremover, men mange nye, store investeringer i Barentshavet har en meget usikker fremtid.

Usikkerheten rundt fremtidig oljepris, klimaavtalen i Paris og de politiske trendene her hjemme trekker alle i samme retning, og den kursen tilsier ikke at et stort petroeventyr i nord er veldig sannsynlig. 

Nord-Norge går så det suser. Bl.a. kunnskapsproduksjon, fisk og reiseliv sørger for det. Den økonomiske nedturen som landets virkelige oljeprovinser har opplevd, med stor arbeidsledighet som konsekvens, merkes relativt lite i nord. Her har pilene hele tiden pekt oppover.

Dette bør være et tankekors for dem som later til å mene at den eneste lykke i livet er å bli mest mulig petroleumsavhengig. Skulle det bli en større aktivitet i Barentshavet, kan det være et positivt bidrag. Skjer det ikke, er det ingen grunn til fortvilelse.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse