Annonse

Siste frist for å føde

I dag er den magiske datoen. Barnehagedatoen. Siste frist for å føde var i går. Klarte du ikke det, er du nå i en annen kategori. Ditt barn har fått færre rettigheter.

For ett år siden på denne dagen, var jeg sur, trøtt, gravid og redd.

I dag er den magiske datoen. Barnehagedatoen. Siste frist for å føde var i går. Klarte du ikke det, er du nå i en annen kategori. Ditt barn har fått færre rettigheter.

For ett år siden på denne dagen, var jeg sur, trøtt, gravid og redd. Redd for alle de tingene det fører med seg å være førstegangsfødende, og å skulle bli forelder.

I tillegg redsel for det å få barn etter den magiske datoen 1. september, og dermed få et barn som ikke er et «rettighetsbarn» - altså et barn som ikke har krav på barnehageplass når foreldrepermisjonen er over. Hva gjør man da? Hva gjør man dersom man ikke får barnehageplass?  Slutter å jobbe?

Barnet mitt kom ikke før flere uker etter fristen – noe som ikke var overraskende, da min termin var først i månedsskiftet september/oktober. Jeg ble i perioden fra og med slutten av august til nedkomsten møtt med medfølende blikk fra venner som er foreldre og kjenner så alt for godt til barnehagefristen, helsepersonell jeg forholdt meg til i den siste perioden, samt politikere som også har «rettighetsbarn» som en del av sitt naturlige vokabular.

Uroen for ikke å få ut ungen før 1. september, bør være det siste som opptar en høygravid kvinne og et par som skal bli foreldre. Vi kan ikke være bekjent av et slikt system. Arbeiderpartiet har alltid vært barnehagepartiet. Vi har sørget for bygging av barnehager, vi har innført makspris. Nå må vi gjøre det neste naturlige skrittet: Innføre to barnehageopptak i året. For Arbeiderpartiet er det uaktuelt at det fortsatt skal være når du er født på året som avgjør om du får barnehageplass eller ikke.

Arbeiderpartiet lover å innføre to barnehageopptak i året allerede fra 2016 dersom vi kommer til makten. Vi vil også jobbe knallhardt for å få til løpende barnehageopptak i løpet av perioden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse