Siste sjanse for Høie

Bent Høie har fått en tydelig fra beskjed fra Stortinget om hvordan krisen kan løses.

Et flertall på Stortinget har torsdag gitt helseminister Bent Høie klar beskjed om aktiv handling i luftambulanse-krisen. Helseministeren er pålagt føringer han ikke kan overse, fordi han ikke har et flertall i Stortinget bak seg. Det dreier seg om en statsråd på nåde, i en mindretallsregjering.

Det er grunn til å rose Ap, KrF, SV, Rødt, MDG og Senterpartiet for å ha lyttet til befolkningen. Partiene har lagt småkjekling seg imellom til side, og samlet seg bak forslag som gir håp om en løsning etter det som har vært en totalt uansvarlig anbudsprosess, som Høie og Høyre har forsvart.

Det er vanskelig å tolke Stortingets vedtak torsdag annerledes enn at Høie er nødt til å sørge for at kompetanse og erfaring hos dagens operatør Lufttransport, blir med over til den nye operatøren Babcock.  Kunnskap og kyndighet det har tatt tiår å bygge opp, skal ikke gå tapt i overgangen fra en operatør til en annen.

Hvis ikke Babcock raskt kan sannsynliggjøre at de er i stand til å overta flyvere og teknikerne, peker mye i retning av at det må lyses ut et nytt anbud. Og dersom ikke Høie vil være med på det, kan det ende med at han går av som statsråd.

Dette er Høies første alvorlige krise som statsråd, og den er hundre prosent selvforskyldt.  Høie har opptrådt på en måte som har provosert mange, særlig i Nord-Norge. Gjennomgående har hans kommunikasjon skapt inntrykk av en statsråd som er mer interessert i penger enn av mennesker.

Saken tok en ny omdreining etter at helt nye opplysninger i luftambulansesaken ble kjent onsdag. I motsetning til det Luftambulansetjenestens ledelse hittil har sagt, og også fortalt i en høring på Stortinget, fantes det ingen juridisk utredning som konkluderte med at virksomhetsoverdragelse var i strid med EØS-reglementet.

Stortinget har altså blitt feilinformert. Sannsynligvis er det dette som fikk flertallet til å stramme grepet i saken. For Høie er dermed alt håp ute om å få frie hender til å ta de grep han selv synes passer best.

Nå har Stortinget måttet rydde opp i krisen i en samfunnskritisk tjeneste. Den er dessverre skapt av Statens egne helseforetak. De som er satt til å sørge for trygghet og likeverdige tjenester over hele landet, har i stedet sørget for en krise som både setter liv og helse i fare i Nord-Norge, og i tillegg påfører samfunnet store ekstrakostnader.

Det er nå åpenbart at det dreier seg om en anbudsprosess som hos brede lag i befolkningen er helt uten tillit. Kaoset som har oppstått bør derfor føre til utskiftninger av personell på toppen i Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord.

Å fortsette som om ingenting har skjedd, vil være et meget uheldig signal etter at direktørene har bidratt til en situasjon som opprører befolkningen i store deler av landet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse