Annonse

Siv Jensen og de ultrarike

Tallenes tale er lysende klar. Halvparten av denne skattelettelsen tilfaller de to prosent rikeste her i landet.

Jensen og Solberg prioriterer de ultrarike. Hvermannsen får niks og null.

Regjeringen sitter denne uka i budsjettkonferanse og finsliper det første statsbudsjettet som er helt og holdent deres eget. Frp og Høyre vil nå kjøre sine hjertesaker fullt ut, bare moderert av de områdene der de to regjeringspartiene er uenige, eller der de to støttepartiene i Stortinget skal få tilfredsstilt sine personlige budsjettlyster.

Det er derfor grunn til å se frem til det første rene, blåblå statsbudsjettet. Nå får vi alle demonstrert i praksis hva regjeringen står for, hva de vil prioritere og ikke minst hva de ikke prioriterer. Det er statsbudsjettet som viser hvordan regjeringen vil forandre Norge i sitt bilde. Med det kan vi få en god politisk debatt, som ikke bare handler om – tross alt – ubetydeligeheter som poker, proffboksing, segwayer og frislipp på snøskuterkjøring.

Imidlertid er det noen områder som vi ikke trenger å vente til budsjettfremleggelsen, før vi kan mene noe om. Vi vet allerede en del om hvordan skatteløftene til Jensen og Solberg blir avspeilet i budsjettet. Det er ingen tvil om at regjeringen vil holde sitt løfte om å sette ned formuesskatten. Og det er like klart hvordan disse skattelettelsene vil slå ut. Her har finansminister Jensen vært svært behjelpelig, gjennom å få sitt eget departement til å regne ut effektene av nedsatt formuesskatt.

Tallenes tale er lysende klar. Halvparten av denne skattelettelsen tilfaller de to prosent rikeste her i landet. Folk flest får ingen eller helt minimal uttelling på skatteseddelen. Jensen og Solberg prioriterer de ultrarike. Hvermannsen får niks og null. Regjeringens forsvar for denne strategien er at mindre formuesskatt vil føre til flere arbeidsplasser og derfor vil komme folk flest til gode. Denne reglen gjentar Høyres og Frps utsendte propagandister til kjedsommelighet i alle slags offentlige debatter. 

Saken er at det finnes overhodet ikke belegg for denne påstanden. I lang tid nå har økonomer fra mange forskjellige leire konstatert at det ikke er hold i regjeringens retorikk. Likevel fortsetter regjeringspolitikerne i samme sporet. Det minner mest om åndemaning, uten grunnlag i faktisk kunnskap. Men vi kan med sikkerhet konstatere at de aller rikeste kan sprette champagnen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse