Annonse
Tidligere Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen har gått av som fiskeriminister etter bråket om etterlønnen han søkte om fra Senja kommune. Foto: Næringsdepartementet.

Sivertsen falt for eget grep

Det er synd for Geir Inge Sivertsen, men mest synd for Nord-Norge.

Mens media gjorde jobben ramlet det stadig flere skjelett ut av skapet.

«Help, I need somebody», kunne vært tittelsporet på den korte spillefilmen der Geir Inge Sivertsen (Høyre) var fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.

Sivertsen falt for eget grep. Hele denne saken kunne vært unngått. Han burde ha lagt alle kortene på bordet med en gang etterlønnsaken kom opp.

Men det gjorde han ikke og mens media gjorde jobben ramlet det stadig flere skjelett ut av skapet.

Nå har Sivertsen selv bedt om å fratre. Det er synd for ham, men også for Nord-Norge. Sivertsen var ansett som faglig svært dyktig på feltet. 

Men du kan ikke komme inn med en fanesak om å bekjempe juks og kriminalitet i en av Norges viktigste næringer, om du ikke har orden i dine egne sysaker.

Noen statsråder tar ansvar i store politiske kriser - og blir sittende. Andre blir beleilig byttet ut når et regjeringsparti går ut av regjering, slik Anniken Hauglie ble etter NAV-skandalen.

Men Erna Solberg tviholdt på Sivertsen til det siste.

Sivertsen ble utnevnt 24. januar og går av 28. februar. Mesteparten av tiden siden 14. februar har han brukt på å forsøke å rydde opp.

Det så han selv til slutt ble uforenlig med å utøve et av våre fremste tillitsverv. 

Det er uforståelig at han havnet i denne situasjonen. Med et mistillitsforslag på trappene så ville Erna Solberg enten bli ydmyket i Stortinget om Frp og Ap var med å felle ham. Hvis han overlevde ville hun hatt en statsråd med svært svekket tillit og omdømme. Man kan ikke utelukke at det kommende mistillitsvotumet gjorde at Sivertsens exit ble framskyndet.

Mannskapet til Solberg har uansett fått seg nok en skramme.

Sivertsen falt dermed for eget grep. Det var en riktig beslutning å trekke seg slik saken utviklet seg.  Det er likevel synd for Nord-Norges representasjon i regjeringa til Solberg.

Landsdelen trenger alle de nordnorske statsrådene de kan få.

Men man kan lure på hva slags råd Sivertsen fikk i denne saken. Når du får en så viktig posisjon må du også ha de rette folkene rundt deg. Det hadde ikke Sivertsen.

Erna Solberg (H) sier på pressekonferanse fredag kveld at man ikke skal søke om etterlønn når man har en jobb å gå til.

Hun godtar Sivertsens søknad. Det gikk som det måtte gå.

Det virker som om Sivertsen virkelig kunne trengt noen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse