Annonse
Geir Inge Sivertsen er i dag ordfører i Lenvik kommune, og leder i Troms Høyre. Her flanker av Fred Ove Flakstad og Sandra Borch under en valgdebatt på Finnsnes for

Et sterkt kort fra nord

Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen er et sterkt kort som statsråd i Erna Solbergs nye regjering.

Etter valget er det fokus på hvem fra landsdelen som kan nå opp i Erna Solbergs nye regjeringskabal. For den nye arktiske regionen i nord er det avgjørende med posisjoner i regjeringsapparatet. Nøklene til Samferdelsdepartementet og/eller Næringsdepartementet  burde være ambisjonen for en region som tar mål av seg til å bli et drivhjul i den nasjonale verdiskapningen.

Kilder i Høyre peker på Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen som det kanskje sterkeste kortet. Han har bred politisk erfaring, også som leder i Troms Høyre, og nyter høy tillit i Høyres ledelse.  Måten han har bidratt til å samle Senja til en storkommune på, har imponert mange. Sivertsen har potensial som statsråd.

FrP-nestleder Per Sandberg, som bor på Senja, kan komme til å fortsette som statsråd, men i et nytt departement. Det samme gjelder Frank Bakke Jensen (H) fra Båtsfjord. Harstadværingen Per Willy Amundsen regnes imidlertid ikke blant FrPs sterkeste statsråder. Det er delte meninger om han har innfridd i møtet med de store utfordringene i justissektoren.

Flere Høyre-folk er høyaktuelle i ulike roller som statssekretær. Erlend Svardal Bøe, gruppelederen for Tromsø Høyre, er en av disse. Den tidligere generalsekretær i Unge Høyre har fått kommunepartiet opp å gå igjen etter nominasjonsbråket som ødela den lokale valgkampen i 2015. Et godt valgresultat i Nord-Norges største by på mandag vil også bli lagt merke. Svardal Bøe har sammen med lokallagslederen Markus Akselbo Johansen styrket Tromsøs nasjonale posisjon i Høyre. Også sistnevnte kan være aktuell i regjeringsapparatet.

Regina Alexandrova (Bardu), Einar Jahre Mustaparta (Harstad), Laila Davidsen (Alta), Vanja Terentieff (Tromsø), Anne Berit Figenschau (Tromsø) og Anne Karin Olli (Måsøy) er andre navn som trekkes fram som statssekretærer. Den unge fylkestingsrepresentanten i Troms, Benjamin Furuly, regnes som et stort politisk talent, og kan være aktuell som politisk rådgiver.

Også fra FrP er det aktuelle kandidater til regjeringsapparatet. Ronny Berg i Alta og Hanne Iversen i Harstad har allerede erfaring som statssekretær. Kristian Eilertsen, også han fra Harstad, er et annet aktuelt navn. Det samme er Claus Jørstad i Alta og Monica Hauige Stiansen i Kirkenes. Veteranen John Karlsen i Nordreisa er et interessant navn. Han er en markant politiker, med lang erfaring fra både regionalpolitikk og FrPs sentralstyre.

For Tromsø by ser det noe bedre ut enn for fire år siden når det gjelder posisjoner i regjeringsapparatet. Men det gjelder Høyre, ikke FrP, som fortsatt sliter med å produsere politikere i Tromsø som kan fylle nasjonale roller.

Så vil det selvfølgelig komme overraskelser i regjeringskabalen, selv om politisk erfaring veier tungt. Men det er lett å glemme at det er fullt mulig å vokse med oppgavene, også i politikken.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse