Annonse

Sjokkerende eldrerapport

Vi tar det for gitt at det er tverrpolitisk enighet om at menneskerettighetsbrudd i eldreomsorgen ikke er til å holde ut.

En helt fersk rapport forteller om rystende forhold ved norske sykehjem, med grove brudd på menneskerettighetene. 

Eksemplene Nasjonal institusjon for menneskerettigheter viser til er uhyre sterk lesning, og omhandler en rekke forhold — deriblant underbemanning, for lite tid og ikke minst tvang og vold. Her er noen av dem, gjengitt i Aftenposten:

«20 prosent av sykepleierne svarte i en undersøkelse at de hadde observert kolleger som hadde unnlatt å gi en beboer nok mat.»

«Flere kilder viser at sykehjemsbeboere er blitt utsatt for grov tvang. Det kan dreie seg om hard fysisk holding, fastbinding av beboeren, isolering, nekting av mat eller å true en beboer med straff, eller frata klær eller privilegier for å tvinge fram en bestemt adferd.»

«36 prosent av ansatte i sykehjem svarte i en undersøkelse at ernæring, pleie og andre omsorgsbehov ikke ble godt nok ivaretatt som følge av tidspress.»

«Helsetilsynet har avdekket lovbrudd i 89 av 103 undersøkte kommuner. I en undersøkelse svarte 42,6 prosent av de ansatte at de opplever at pasienter medisineres for at de skal bli lettere å håndtere.»

Eksemplene er dessverre langt flere, men de viktigste problemene er krystallklare:  For lite fagfolk — som igjen har altfor lite tid til å gjøre jobben de så gjerne vil gjøre bedre.

Tida er overmoden for handling nå. Vi tar det for gitt at det er tverrpolitisk enighet om at menneskerettighetsbrudd i eldreomsorgen ikke er til å holde ut.

Og når årsaksforholdene er godt dokumentert, er det ingen grunn til å vente på nye utredninger eller en kommende valgkamp.

Norsk eldreomsorg trenger flere hender og mer tid. Det henger sammen. Begge handler om betydelig satsing på rekruttering og utdanning av fagfolk. Da  må i tillegg arbeidsforholdene bedres.

Dessuten: Når vi mangler fagfolk er ikke privatisering av eldreomsorgen svaret på problemet. Det blir verken flere hender eller mer omsorg av det.

Og husk: Snart kommer eldrebølgen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse