Annonse
OFFSHORE OPPDRETT: Nordlaks og Nordnorsk Shipdesigns vil realisere planen om et miljøvennlig oppdrettsanlegg som ligger til havs. Illustrasjon NSK Shipdesigns

Sjømat i utvikling - vår framtid

Høyre-politiker Håkon Vahl med to eksempler på at sjømatnæringen er villig til å finne løsninger for miljøvennlig og bærekraftig produksjon.

Vi må støtte næringen og gi den rom til å kunne utvikle seg til å bli den bærekraftige, nytenkende og nødvendige næringen for proteinproduksjon til Norge og verden.

Vi er heldige, som har så mange som følger med og bryr seg om sjømatnæringen i Norge. Takket være engasjementet til kritikere, miljøforkjempere, forskningsmiljø, media, myndighetene og næringen selv er den norske sjømatnæringen stadig i utvikling. Skal næringen fortsatt være bærekraftig og miljøvennlig må de også håndtere verdens beste kritikere.

Næringen er, og må være, innovativ og tenke nytt. I slutten av august kom nyheten om at Nordlaks og Nordnorsk Shipdesigns havfarm blir realisert. Store oppdrettsanlegg som ligger til havs og er miljøvennlige kan snart forsyne oss med 10.000 tonn laks på hver farm.

Et annet eksempel på nytenking er bruk av fiskeslam fra lukkede anlegg som brensel. Dette er testet ved Norcems sementfabrikk i Kjøpsvik. 1 tonn fiskeslam tilsvarer ca. 500 kg kull. Dette er nytenking og gjenvinning av ypperste klasse.

Dette er to gode eksempler på en næring som er villig til å tilpasse seg og ta ansvar. 

Jeg besøkte i forrige uke Northern Light Salmon i Grovfjord. En oppdretter i vekst. Jeg fikk se på deres rutiner for fôring og hvordan de var regulert både i forhold til lakselus, brakklegging og andre strenge krav som er stilt fra myndighetene for at de skal drive forsvarlig oppdrett.

Som daglig leder sa: vi kan ikke gamble og risikere å måtte slakte ned et helt anlegg på grunn av ikke tilfredsstillende verdier på prøver fra for eksempel havbunn. Vi kan heller ikke la det gå tonnevis av fôr til spille, dette handler om økonomi for oss. Pellets er kostbart.

Sjømatproduksjon er en av de viktigste næringene for oss i vår region og i Norge. Det gir ringvirkninger i form av arbeidsplasser, handel og utvikling lokalt, både på teknologi og miljø. 

Jeg mener det blir helt feil å tegne et skremmebilde rundt denne næringen. Vi må støtte den og gi den rom til å kunne utvikle seg til å bli den bærekraftige, nytenkende og nødvendige næringen for proteinproduksjon til Norge og verden. Resten av kloden trenger og etterspør våre produkter. Vi må tørre å tenke langsiktig ressursutnyttelse basert på de fakta vi kjenner i dag.

Til slutt vil jeg sitere Terje Martinussen fra Sjømatrådet: I fabelen om haren og skilpadden vinner skilpadden fordi den sakte, men sikkert, jobber seg mot målet. I vår historie er målet en stor, sunn og bærekraftig sjømatnæring. Skal vi vinne verden for norsk sjømat, må vi gjøre som skilpadden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse