Annonse
Hva skal denne mannen bruke makta til etter valget? Mens de andre storfylkene vil kjempe med nebb og klør om å få overført nye oppgaver, har Senterpartiet i nord kun en eneste sak på agendaen: nemlig å få vedtaket om sammenslåingen av Troms og Finnmark opphevet. Foto: Asbjørn Jaklin

Skal du sitte med knepte hender, Ivar B. Prestbakmo?

Hvem vil overføre nye jobber til en ledelse som ser det som sin fremste oppgave å avvikle organisasjonen? Tror Sp i nord at regjeringen synes det er en god idé?

Hvem vil overføre nye jobber til en ledelse som ser det som sin fremste oppgave å avvikle bedriften? Tror noen at regjeringen synes det er en god idé?

Med den farta Senterpartiet har på meningsmålingene nå, kommer fylkesråd i Troms, Ivar B. Prestbakmo, til å sitte ved roret i det nye storfylket også. Men hva skal han bruke makta til?

Mens de andre storfylkene vil kjempe med nebb og klør om å få overført nye oppgaver, har Senterpartiet i nord kun en eneste sak på agendaen: nemlig å få stortingsvedtaket om sammenslåingen av Troms og Finnmark opphevet.

Det kan vi trygt slå fast etter å ha lest hva Sp-toppene  i det nye storfylket vil prioritere etter valget. Førstekandidat Prestbakmo og andrekandidat Anne Toril Eriksen Balto skriver i et valgkampinnlegg: «En stemme til Sp vil være en stemme på folkevalgte som vil jobbe for opphevingen av tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark».

Hver dag, til og med.

Hva Sp ellers skal sysle med, er helt i det blå. Her er ikke ett eneste ord om næringsutvikling, folketallsutvikling, utbygging og vedlikehold av infrastruktur, en skolepolitikk som skal høyne resultatene og hindre at ungdom dropper ut av videregående osv. osv.

Alt sammen høyst viktige problemstillinger, som krever vitale og forstandige politiske løsninger. Det blir hevdet at bompenge-partiene bare har én sak på programmet, men Sp i Troms og Finnmark går dem i så fall en høy gang.

Den siste meningsmålingen som er gjennomført, viser at Sp har en oppslutning på 24 prosent i de to fylkene, og igjen er det klart største partiet. Stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversens kommentarer til dette, er dystopisk lesing. Han løfter ikke en finger for å ivareta Finnmarks interesser, men skryter tvert imot av at Finnmark Sp ikke deltar i fellesnemda, slik Troms Sp tross alt gjør. I sin iver etter å score billige, politiske poeng, avslører Iversen også at han ikke bryr seg om fylkeskommunens rolle som arbeidsgiver for mange ansatte, og at disse formelt sett må ha en arbeidsgiver også etter 1. januar neste år.

Fra den datoen er det full, åpen kamp mellom fylkene om makt og innflytelse. Det kommer til å bli en kontinuerlig politisk strid om nye oppgaver og arbeidsplasser. Storfylker som Trøndelag, Vestland og Agder, for eksempel, kommer garantert til å kjempe med nebb og klør for overføring av oppgaver.

Det vi, som bor i Troms og Finnmark kommer til å stille med, er et politisk styre som ikke går for utvikling, men avvikling. Vi risikerer å bli stående på stedet hvil, eller enda verre: langt mer som en raritet, et håpløst tilfelle «oppi der».

Hvem vil overføre nye jobber til en ledelse som ser det som sin fremste oppgave å avvikle bedriften? Tror noen at regjeringen synes det er en god idé?

Dette bør være et dilemma for Senterpartiet, en-saks partiet i nord. Hvem vil gi noe som helst til et avviklingsstyre?

Ivar B. Prestbakmo er en dyktig og dreven politiker. Maktpolitikk og spill er ikke nytt for ham. Hvordan han eventuelt har tenkt å ri to hester samtidig etter 1. januar, blir interessant å se.

For du har vel ikke tenkt å sitte med knepte hender, Ivar B. Prestbakmo?

 

( Denne teksten er redigert. Prestbakmo er fylkesråd, ikke fylkesrådsleder, slik det sto i den opprinnelige versjonen)

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse