Annonse
FANGSTMANNEN: Fangstmonumentet på torget tar stor plass og om man flytter det, vil det bli plass til flere publikummere på konserter som arrangeres på torget. Nå foreslås det å flytte fangstmannen et annet sted. Foto: Kjetil Grape

Skal han flyttes?

Man kan ha sterke synspunkter for eller mot flytting av fangstmonumentet, men det viktigste er uansett hvordan Stortorget ellers kommer til å se ut når den store «bli ny» operasjonen er gjennomført.

Stortorget skal pusses opp. Et forslag om å fjerne monumentet med fangstmannen, fikk Facebook til å dirre.

For ordens skyld: fangstmonumentet er ikke offer for den pågående aksjonen fra «vi som vil rive alle statuer vi ikke liker». Det er aldri snakk om å skrote fangstmannen og båten hans. Spørsmålet er om han kan flyttes på?

Tromsø kommune er antakelig klok av skade, etter flyttingen av monumentet i kirkeparken, minnesmerket med navnene på tromsøværinger som omkom under 2. verdenskrig. Det kan være kjekt å lodde stemningen for eventuell flytting på forhånd. Men det er stor forskjell på en minneplate med navn over omkomne og savnede, som mange pårørende har et sterkt forhold til, og et monument over ei næring som gjorde denne øya til en by, med tilnavnet Porten til Ishavet.

Begrunnelsen for å flytte monumentet på Stortorget er at det tar for stor plass for de som arrangerer festivaler og konserter der. Scene og filmlerret må flyttes lenger ut på torget, det gir mindre plass til publikum.

Festivalsjef Stian Johansen i Rakettnatt hilser forslaget velkommen. Han mener også at politikerne bør gå lenger, og stenge Sjøgata for trafikk mens Rakettnatt pågår. Da ville man hatt samme publikumspotensial som Parkenfestivalen i Bodø.

Det er interessant at Bodø dras fram også i denne sammenheng. Men musikkfestivalen Parken foregår i Rensåsparken, et betydelig friluftsareal i utkanten av Bodø sentrum, et område som kan sammenlignes med Bukta.

Man kan ha sterke synspunkter for eller mot flytting av fangstmonumentet, men det viktigste er uansett hvordan Stortorget ellers kommer til å se ut når den store «bli ny» operasjonen er gjennomført. Frykten er at torget blir en steinørken, skreddersydd for å få inn mest mulig publikum på filmfestivalen og Rakettnatt, altså arrangementer som foregår to ganger per år.

Hvordan skal torget være, for byens befolkning, ellers i året? Bekymringen er at Tromsø gjør samme tabbe som nettopp Bodø. Der renoverte de torget for ca. tjue år siden, og resultatet ble et goldt og nakent område, hvor ikke en kjeft ønsket å oppholde seg. Bodøværingene tok ironien i bruk og ga torget tilnavnet «den himmelske freds plass», fordi det sjelden eller aldri foregikk noe der. Så fikk de etter hvert nok, og begynte forvandlingen til det bedre med å sette opp, ja nettopp, en statue…

Det kan godt være at fangstmonumentet kommer mer til sin rett på andre, godt synlige steder i sentrum. Kystens Hus? Strandtorget? Om det er riktig å bruke penger på å flytte det for å få mer publikum på festivaler og arrangementer, er et spørsmål som opptar folk Nordlys har snakket med. Påstanden om at det tar utsikten til sundet, er tynn. Det er det nok andre arkitekt-monumenter som sørger for.

Det er sprekt av Jarle Heitmann (Ap) og Tone Marie Myklevoll (Ap) å lufte forslaget om flytting av monumentet, før de eventuelt legger fram et privat forslag om det i kommunestyret. Myklevoll har utmerket seg som leder av Koby (Kommune og byutviklingsutvalget), med stort engasjement for byrommet, ikke minst oppgraderingen av Storgata.

Stortorget er felleseie. Når det skal oppgraderes må det selvsagt være til et bedre og triveligere sted for innbyggerne. Her er flere momenter inne i bildet. Det mest plagsomme for folk er ikke fangstmonumentet. Klarer kommunen å få bukt med måseinvasjonen også, slik man gjorde med duene i Kirkeparken, øker trivselen enda flere hakk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse