COLD RESPONSE: For første gang blir den store NATO-øvelsen Cold Response ikke holdt i Nord-Norge, men i Trøndelag.

Skal Nord-Norge forsvares av droner?

Nord for Trøndelag er det ikke lenger igjen noe troverdig forsvar.

Forstår ikke «forsvarspartiet» Høyre hva de er ansvarlige for?

Det er en skjebnens ironi at mens statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under den store sikkerhetskonferansen i Munchen siste helg febrilsk prøver å få NATO-fokus på Nord-områdene, så bidrar de samme statsråder til det stikk motsatte i praksis. 

Det gjelder den store internasjonale vinterøvelsen Cold Reponse som i år er lagt til Trøndelag. Helt siden 2006 har denne viktige øvelsen vært holdt i Troms og Nordland.  

Dermed sendes det et sterkt politisk signal akkurat i år om at forsvaret av Nord-Norge – eller Nord-områdene for den saks skyld – i virkeligheten har en lav prioritet.

Et av de viktigste formål med Cold Reponse var i alle år  å understreke hvor viktig Nord-Norge var med en  beredskap  på topp – og at vi var rede til å forsvare «Lyngen-linjen». 

Denne interessemarkering er nå flyttet til Namsosfjorden i Nord-Trøndelag. Cold Reponse med sine 16 000 soldater fra alle viktige NATO-land og en ikke ubetydelig kontingent på 2000 svensker øver nå  vinterkrig mellom Trondheim og Namsos. Flyaktivitetene finner sted i hovedsak i Trøndelag.  

Dette er en bekreftelse på det Adresseavisen i Trondheim skrev 4. september 2014 da det ble kjent at Cold Reponse  2016 skulle foregå i Trøndelag:  «Ørlandet er fra nå av det viktigste norske forsvarsområde»

Forsvaret i Nord-Norge er systematisk bygget ned  av  forsvarsledelse og politikerne (særlig fra Høyre og AP) som de hovedansvarlige.

De la ned Olavsvern, slik at Sjøforsvaret nå har fem-seks seilingsdøgn fra Haakonsvern til Nord-Norge.  De har lagt ned Bodø flystasjon – alt  flyttes til Ørlandet,  inkl.Norges viktigste  luftvernartilleri som i 2014 ble fjernet fra Bodø.

Tilbake i nord er kun Luftforsvarets Museum i Bodø og noen  stakkars vingeskadde F-16 fra 1980-årene. De som tror at F-35 skal redde oss, må vente i alle fall til 2025-30 før det er realitet, med de store innkjørings- og opplæringsprosesser dette flyet innebærer.

Norge er i realiteten avskåret nord for Namsosfjorden  –  det er kun for en aggressor å seile rett inn. Nord for Trøndelag er det ikke lenger igjen noe troverdig forsvar. 

Forstår ikke «forsvarspartiet»  Høyre  hva de er ansvarlige for? For dette  er en ønsket utvikling gjennomført i løpet av 10-15 år. Resultatet er at i det store maktpolitiske spillet om Arktis, så er Nord-Norge i dag et enormt  tomrom.

Ikke slik at vi til daglig behøver frykte væpnet konflikt i nord. Derimot god gammeldags maktkamp om innflytelsesfærer.  Russland under Putin har ikke lagt skjul på sin plan om  å dominere Arktis og utviklingen i Arktis, med militære midler som riset bak speilet.

Flybasene på de arktiske øyene Franz Josef-land er kraftig modernisert med fly og soldater - en knapp halvtime fra «norske» Svalbard. 

Hva skal vi svare om Putin en vakker dag trekker frem fra  skuffen Stalin/Molotovs gamle plan fra 1944 om felles norsk-russisk styre av Bjørnøya  i en  «modernisert» utgave til å gjelde hele Svalbard?  Hverken Norge eller NATO har noen strategi for å demme opp mot dette.  

Og glem USA. De har for lengst trukket seg tilbake til sitt eget kontinent. Det har president Obama og utenriksminister Kerry sørget for. USA har ikke hatt  en ambassadør i Norge på svært mange år. Det sier sitt om hvor lite Norge står i kurs i Washington DC.

Slik dagens forsvarsplanleggere tydeligvis tar sikte på, vil forsvaret av Nord-Norge overlates til et såkalt moderne teknologisk og sterkt bevegelig forsvar. Eller med andre ord: Et forsvar basert på droner fjernstyrt fra en bunkers ved Oslofjorden eller staten Nevada i USA for den saks skyld.

Er det noen i nord som fortsatt husker oppstusset det vakte med noen migranter forsynt med russiske sykler over Storskog i fjor? Det er bare å spasere rett inn i Finnmark og et Nord-Norge uten forsvar. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse