Annonse
SLUTTAVTALE: Tor Ingebrigtsens etterlønnsavtale gir ham totalt 31 millioner kroner, skriver Arne O Holm . Foto: Ivan Ortegon/Nordlys

Skal vi betale lønna til en direktør som vil skru på veteranbiler?

Når direktør Tor Ingebrigtsen brått slutter som UNN-direktør vekker det begrunnet oppmerksomhet. Mindre oppmerksomhet har det fått at 54-åringen fortsatt skal koste oss mellom 1,5 og 2 millioner kroner i året fram til han blir pensjonist

Lønna er betaling for at Ingebrigtsen skal holde seg unna direktørstolen ved Universitetssykehuset.

Bare de mest privilegerte av oss kan drømme om ei årslønn på opp mot to millioner kroner.

For Tor Ingebrigtsen er drømmen ikke bare virkelighet. Den er en realitet.

Også etter at han har avsluttet arbeidsforholdet.

Hvert eneste år fram til Tor Ingebrigtsen pensjoneres, skal han beholde lønna han hadde den gang han var direktør ved Universitetssykehuset.

Han har sågar krav på lønnsjustering i tråd med den ledelsen som fortsatt jobber på arbeidsplassen han har forlatt.

Ikke vet jeg når Tor Ingebrigtsen skal pensjonere seg. Han er 54 år i dag. Velger han pensjon som 67-åring, har han med en lønnsvekst på 3 prosent i året, kostet UNN nesten 24 millioner kroner. Står han i jobben til han fyller 70, et ikke unaturlig valg med slike lønnsbetingelser, kommer sluttregninga på nesten 31 millioner kroner.

Og vi snakker fortsatt om en mann som ikke lenger skal gjøre jobben han ble ansatt i.

Det offentlige har i sannhet god råd.

I det private næringsliv ville slike fallskjermer være utenkelige.

For la oss se litt på hvorfor Tor Ingebrigtsen slutter som direktør. Det finnes nemlig to helt ulike forklaringer.

Den ene gir han selv i et intervju med Nordlys, hvor avisen stiller ham nettopp dette spørsmålet.

Han har allerede sittet i 11 år. Han ønsker å bruke tida si annerledes. Livet er kort, sier han, og forteller at han har andre interesser han vil prioritere. Han skal gå på ski, drive med orientering og veteranbiler.

Alt sammen plausible forklaringer på hvorfor en leder på eget initiativ velger å gå av.

Den andre forklaringen kommer fra Helse-Nord-sjef Lars Vorland. Vorland sier i et intervju at Ingebrigtsen måtte gå fordi han framsatte trusler mot styreleder Marianne Telle.

Poenget er uansett hvilken versjon som er riktig, så er det komplett uforståelig at noen av disse årsakene skulle kunne utløse en slik gigantfallskjerm.

Hvorfor skal et hardt presset helsevesen fortsette å betale ei utgangspunktet skyhøy lønn til en direktør som slutter frivillig for å skru på veteranbiler?

Og om har Lars Vorland rett: Skal det fortsatt like hardt pressede helsevesenet fortsette å betale lønna til en direktør som har fått sparken fordi han retter trusler mot styrelederen?

Det er ikke slik fallskjermer fungerer. I alle fall ikke utenfor det offentlige helsevesen. Normalt utløses fallskjermer fordi eierne i en bedrift ønsker å kvitte seg med en leder de ikke lenger vil ha i staben. Ikke fordi sjefen ønsker å prioritere livet sitt annerledes, eller fordi han heller hun må gå fordi de på egen hånd har gjort seg udugelig.

Det framgår av intervjuet med Ingebrigtsen i Nordlys at han beholder lønna, men skal over i en professorstilling. Han skal forske. Hvem som skal være hans arbeidsgiver, vet han ikke.

Han vet bare, fordi Nordlys forteller oss det, at han ikke kommer til å ha ei eneste økonomisk bekymring. Det sørger skattebetalerne for. Selv, sier han, forholder han seg bare til avtalen.

Det vakte kraftig irritasjon i Utenriksdepartementet da en tidligere leder i Barentssekretariatet fikk med seg en treårig sluttavtale da hun måtte gå.

Spørsmålet er til syvende og sist om helse- og omsorgsminister Bent Høie, kan sitte rolig å se på et helsevesen med kritisk økonomi, likevel har råd til å inngå en 15-årig sluttavtale med en av sine direktører.

Arne O. Holm er redaktør i avisen High North News ved Nordomådsenteret i Bodø, og gjestekommentator i Nordlys.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse