Annonse
Lørdag 20. september gikk vår nye leder, Jonas G. Støre ut med det som egentlig må karakteriseres som politisk sprengstoff: han åpnet for å frede kontantstøtten for «de minste barna». Foto: Scanpix

Det skal vi bli (minst) to om, Jonas!

Moderne familiepolitikk er barnehager, Jonas – flere barnehager, bedre barnehager, med flere voksne og flere pedagoger per barn. Moderne familiepolitikk er pappakvote og likestilte foreldre.

Kontantstøtte er en elendig ide, og den fungerer elendig i praksis.

Lørdag 20. september gikk vår nye leder, Jonas G. Støre ut med det som egentlig må karakteriseres som politisk sprengstoff: han åpnet for å frede kontantstøtten for «de minste barna». Jeg antar at dette betyr kontantstøtte fra det er ett frem til barnet er to år (det første året omfattes av foreldrepengeordningen), med andre ord kontantstøtte slik den var da den ble innført.

Dette er sjokkerende av mange årsaker. For det første fordi det fra leders hold kommer forslag om en fullstendig snuoperasjon på dette spørsmålet. Det er noe helt annet enn det Arbeiderpartiet har ment siden kontantstøtten ble innført i 1998. For det annet fordi det kommer helt uten forutgående diskusjon i partiet, og totalt uten forankring. Jeg har ikke gjort en grundig undersøkelse, men mitt klare inntrykk er at langt de fleste av mine partikolleger i likhet med meg, er sterkt uenig med partilederen og det syn han ga uttrykk for i sin tale på lørdag. Og en ting skal du vite, Jonas – et forslag om å frede kontantstøtten, det blir ikke vedtatt uten kamp!

Kontantstøtte er en elendig ide, og den fungerer elendig i praksis.  Vi betaler voksne, arbeidsføre mennesker for ikke å jobbe. Hvorfor? Jo, sånn at de ikke skal belaste den strålende institusjonen «barnehage». Hva barnet gjør når det ikke er i barnehage, er staten uvedkommende.

Det er mest damer som tar ut kontantstøtt – det er dårlig for likestillingen og dårlig samfunnsøkonomi. Det er de barna som trenger det mest som blir hjemme – det er dårlig for sosial utjevning og integrering. Og de mest ressurssterke, som ville valgt ikke å jobbe uansett, for å være hjemme med barn, mottar stønader fra staten – det er dårlig ressursutnyttelse.

For det tredje er det et veldig merkelig tidspunkt å snu i synet på kontantstøtte. Vi sitter ikke lenger i regjering med SP, og står derfor fritt til å jobbe aktivt mot denne ordningen, Venstre har endelig snudd i sitt syn på saken – vi har nå en reell mulighet til å få fjernet denne dyre, usosiale, kvinnefiendtlige og politisk bakvendte løsningen. Så skal vi kaste inn håndkleet, etter 16 års kamp? Ikke snakk om!

Moderne familiepolitikk er barnehager, Jonas – flere barnehager, bedre barnehager, med flere voksne og flere pedagoger per barn. Moderne familiepolitikk er pappakvote og likestilte foreldre. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse