Annonse
Det å få en del av fisken med hjem til familien har alltid vært viktig for fisketuristene. Ved en endring av utførselskvote fra 20 kilo filet til 20 kilo rund fisk (i praksis en reduksjon på rundt 65 %) vil en stor del av den seriøse delen av næringen dessverre måtte nedskalere og/eller stenge anlegget, skriver Thor-Sverre Hansen ved Nordkapp Havfiske. (Foto: Nordkapp Havfiske)

Skal vi ha fisketurisme i Norge?

Gi oss ro og stabile rammebetingelser, så skal vi gjøre vårt for å bygge en bærekraftig, lønnsom og profesjonell næring som forhåpentligvis vil gi aktørene med sine gjester både anseelse og selvrespekt.

Jeg har drevet med fisketurisme fra min spede start i 2003 og mener å kjenne både næringen og markedet godt.

Forslaget fra fiskeriministeren om endring i utførselskvoten til 20 kilo rund fisk (sløyd og hodekappet) vil være dramatisk for næringen og vil garantert medføre at en rekke anlegg må stenge dørene.

Det er som alltid viktig å ha med seg litt av historien når vi skal gå inn å gjøre grep for fremtiden. Fisketurisme er en snart 50 år gammel næring her i landet, og har underveis utviklet seg til det den er i dag; «En bærekraftig og lønnsom næring som sammen med flere høster et begrenset uttak av naturens overskudd».

I tillegg skaper den mye aktivitet og legger samtidig igjen store summer i lokalmiljøet. Dette er som oftest små samfunn med lite og ingen annen næring enn det tradisjonelle fiskeriet. Fisketurismen er derfor blitt et viktig supplement rundt om på kysten.

Den ekte fisketuristen er en del av «Gutta på tur» som kommer hit til oss år etter år og fisker, spiser og koser seg. Det å få en del av fisken med hjem til familien har alltid vært et viktig element fra næringens spede start helt tilbake til 70-tallet. Det å sammenligne Norge med hvordan turisme innen jakt og fiske utøves i andre land (ikke ta mere ut enn det som kan konsumeres, null utførsel, fang og slipp, etc.) blir svært ufordelaktig og urettferdig for de norske aktørene, vi snakker faktisk om to forskjellige næringer med hver sin historie bak seg.

Den typiske fisketuristen som kommer til Norge er et eget segment innen fisketurisme, og disse kundene er derfor sjelden å se i andre markeder rundt i verden som tilbyr fiske og fangst som opplevelsesturisme. Den dagen vi lukker døren for utførsel av fangst, er vi også samtidig i konkurranse med resten av verden. Og tro meg, der er konkurransen stor. «Big game fishing» av andre arter under andre himmelstrøk, er vanskelig å konkurrere med fra et lite forblåst fiskevær på finnmarkskysten.

Hvordan er vi da kommet dit hen at hele næringen nærmest er lyst i bann, og vi er på tur å skjære av oss hodet i iveren etter å få dette regulert?

Fisk har i løpet av de siste 10-15 år utviklet seg til å bli en vare med høy verdi nedover kontinentet. Dette har ført til en oppblomstring av aktører med sine besøkende som har sett sitt snitt til å tjene store penger på uttak og utførsel av prima fisk som omsettes i det svarte markedet. Det kreves kun en online registrering av bedriften i Brønnøysund, så er de i gang. Dette brukes av enkelte som et dekke for organisert tyvfiske og utførsel. Dette er gjort mulig fordi myndighetene delvis har «tillatt» det med mangel av kontroll både i miljøet og på grenseovergangene. Risikoen for å bli tatt har derfor vært svært liten.

Men det er viktig å huske at dette har ingenting med fisketurisme å gjøre! Dette er organisert kriminalitet som myndighetene må sette inn ressurser for å få bukt med, på lik linje med all annen kriminalitet i samfunnet. Dessverre har den seriøse delen av næringen blitt koblet mot dette med alle de utfordringer det har medført. De aller fleste bedriftene er seriøse hardtarbeidende aktører. Vi må alle forholde oss til lover og forskrifter (ja, vi er faktisk regulert på lik linje med andre næringsaktører) som registrering, skatt, moms osv. Vi tar imot og informerer våre gjester om det til enhver tid gjeldene lovverk, at de viser hensyn og måtehold på uttak av fisk og ikke minst behandling av denne. Jeg har selv brukt utallige timer på å lære mange av dem å skjære filet. I løpet av alle mine år i bransjen, har jeg opplevd kun èn gang at en gjest tok kun det beste stykket og kastet resten. Han ble fortalt at slik behandler vi ikke fisken her hos oss. Dette ble respektert og problemet løst.

Skal selvfølgelig ikke påstå at det ikke kan finnes sorte får også blant de seriøse, eller at det skjer andre ting i mangel av egenkontroll på bedriften. Det er ikke alltid like enkelt å være til stede 24/7, noe som gjør at det kan glippe for selv den beste.

Men alt i alt er dette en næring som har fått et særdeles ufortjent dårlig rykte i mangel av kontroller og oppfølging av kriminell virksomhet.

Så ved en endring av utførselskvote fra 20 kilo filet til 20 kilo rund fisk (i praksis en reduksjon på rundt 65 %) vil en stor del av den seriøse delen av næringen dessverre måtte nedskalere og/eller stenge anlegget.

For de useriøse/kriminelle betyr det lite og ingenting, de gir blanke blaffen i om kvoten er på 2 kg eller 20 kg!

Så la kvoten på 20 kilo bestå. Sett inn ressurser på å ta de kriminelle. Boten ble nettopp økt til 200,-/kilo. Øk den gjerne til det dobbelte, det vil garantert gi effekt.

Næringen har stått i stormen i flere år nå. En rekke mer eller mindre seriøse forslag til endring har skapt mye uro både i markedet og innad i næringen. Det å investere, utvide og bygge på, har føltes som en risikosport. I tillegg har vi drevet med mye «brannslukking» ute i markedet for å holde på kundene etter mer eller mindre seriøse artikler som har blitt spredt på nett på alle språk.

Gi oss ro og stabile rammebetingelser, så skal vi gjøre vårt for å bygge en bærekraftig, lønnsom og profesjonell næring som forhåpentligvis vil gi aktørene med sine gjester både anseelse og selvrespekt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse