Annonse

Skal vi la Telenor legge distriktene øde?

Det er fortvilende å måtte se på at et statseid selskap blir brukt som et redskap i det borgerlige sentraliseringsprosjektet. Uten internett er det snart ikke lys i husan.

Vi risikerer nå at bygdene uten internett, blir som de som forble veiløse; fraflyttet.

I mine fire år som lokalpolitiker, har jeg hatt et overordnet mål, og det er befolkningsvekst i min kommune. Dette er ikke et mål som støttes av sittende regjering og Telenor, som bygger ned tilgangen på internett i distriktene. Vi risikerer nå at bygdene uten internett, blir som de som forble veiløse; fraflyttet.

Jeg bor i en kommune hvor til tross for eksplosiv vekst i industri og arbeidsplasser, så stiger gjennomsnittsalderen. Det er derfor bindende nødvendig at vi tiltrekker oss unge mennesker. I de fire årene, og også før det, har en av de saker som jeg har sett som essensielle vært tilgangen på internett.

Først så manglet vi det i store deler av distriktene i kommunen, hvor både private og næringsliv skrek etter en tidsriktig tilgang på internett. Stort ble sjokket da jeg for litt over 1 år siden oppdaget at i stedet for å bygge ut tilgangen på internett, så ville Telenor bygge den ned.

Kobbersentralene skal vekk, med det forsvinner internett via VDSL, og Telenor har ikke et reelt erstatningsprodukt for dette.

Når Siv Irene Bøgeberg kontaktet meg for noen uker siden, forsto jeg at neste skritt i nedbyggingen var tatt. Det er fortvilende at alt det arbeid som gjøres av så mange, for at distriktene skal vokse, motarbeides av det statseide selskapet Telenor. Hvor ble det av Telenors samfunnsansvar?

Telenor vil si at de tilbyr deg Hjemmebredbånd Mobil, et produkt som leverer bredbånd over 4G nettet. Dette produktet er ingen god erstatning for VDSL. Her hvor jeg bor på Lebesby, tilbyr Telenor dette produktet med en hastighet på inntil 30mbit. Sammenlignet med VDSL som leverer 60mbit, men opptil 75, er dette mer enn en halvering av hastighet. Hva verre er, straks at du har brukt opp din kvote på 1000gb, så faller hastigheten til 5mbit. VDSL har ingen slik begrensning.

Resten av Norge får tilgang på stadig hurtigere internett, og sammen med mulighetene vokser behovet. Der hvor vi rundt 1996 brukte internett til å lese tekst, og noen ganger utålmodige satt og ventet på et bilde som ble bygget opp på din skjerm, linje for linje, går det i dag i strømming av spill og høyoppløst video i 4K. Hjemmebredbånd Mobil er ikke en løsning som er dimensjonert for dette. Løsningene som er det finnes, men hvor er viljen til å bygge nasjonen?

Telenor, tidligere Televerket, er i dag et børsnotert selskap, men er fremdeles overveiende eid av staten, og har forpliktelser til denne. Det er derfor med regjeringens velsignelse at Telenor bygger ned distriktene.

Distriktenes håp er et skifte i politikk. Akkurat som en spørreundersøkelse viser at flertallet av den norske befolkning støtter en jernbane til Nord-Norge, så tror jeg at de også støtter distriktenes rett til en tidsriktig tilgang på internett. Gjør du det, så stem på et parti som har en aktiv distriktspolitikk, stem Senterpartiet.

Godt valg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse