Skal vi slå sammen TIL og Bodø/Glimt?

I regiondebatten er nok politikerne mye mere i takt med virkeligheten ute blant folk, enn hva man er i sentrum av Tromsø.

Nord-Norge har store utfordringer

Man må nesten være «barnefødt» i Tromsø for å betrakte Nord- Norge som en naturlig region. For det er landsdelen ikke. Men Nordlys har skapt debatt og fått fram både følelser og fornuft hos folk i landsdelen. Og det er jo bra!

Men Nordlys kunne godt vært mindre bedrevitende og belærende når de beskylder ledende politikere i nord for unnfallenhet. I regiondebatten er nok politikerne mye mere i takt med virkeligheten ute blant folk, enn hva man er i sentrum av Tromsø.

Nord-Norge har store utfordringer og mange oppgaver å ta fatt i, det er alle enige om.

Men når de fremste fylkespolitikerne i nord forsikrer oss om at de er gode venner og samarbeider godt, må man spørre: Om hva da? Bortsett fra at de er enige om at de er uenige om hvordan Nord-Norge skal se ut i framtida.

Forlenging av Nord-Norge- banen fra Fauske til Kirkenes med en sidebane til Tromsø er, etter min mening, det viktigste prosjektet for landsdelen. Statsminister Solberg mener detbor for lite folk i nord. Ja vel, men kanskje det bor nok fisk i havet, fisk som skal fraktes til Europa.

Kanskje reiser det nok turister som vil foretrekke jernbane i stedet for fly. Og  dessuten; vi er mange som vil slippe å kjøre bak, og møte, 100 vogntog og busser på tur mellom Tromsø og Bjerkvik. Noe som både forsinker turen og gjør den risikabel.

* Forholdet til Russland. Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland bør styrkes gjennom Barents-samarbeidet, hvor også Sverige og Finland er med. Barents-sekretariatet i Kirkenes bør styrkes. Vi kan og bør kritisere Russlands opptreden i Ukraina, men trenger nødvendigvis ikke å opptre som nikkedukke for EU og USA.

* Sterkere satsing på kunnskapsbygging på alle nivå. Dette er et enormt felt, men det  første som burde skje er å slå sammen de to universitetene i Bodø og Tromsø.

* Turisme. Her bør politikerne engasjere seg mere i tilrettelegging og styring. Mulighetene er  fantastiske, fra eventyr-kysten på Helgeland til grense-pålene mot Russland i Pasvik og Grense-Jakobselv.

*Samferdsel internt i landsdelen. Tidligere i vinter sjekket jeg billettprisene til Widerøe i nord. En reise mellom Brønnøysund og Vardø, tur/retur innenfor denne nordnorske regionen, kunne koste 12000 kroner. Det koster mindre å ta seg en tur til Sydney. Selv om Australia ligger i en annen region.

Det er oppgaver i massevis, og mye skjer. Verdensledende forskning og utvikling av havbruk og sjømat, klima og miljø er gode eksempler på det.

Har vi noen felles nordnorsk politikk på disse områdene. Nei. Vil vi få det? Nei, det er like sannsynlig som å slå sammen TIL og Bodø/Glimt og gjøre TIL til et farmer-lag for Glimt, eller motsatt.

Noen stor-region i nord vil det ikke bli. Vyene til et kompis-gjeng av nordnorske studenter på en hybel i Oslo for snart 150 år siden er neppe gjennomførbare i dag.

Debatten i Nordlys og Avisen Nordland har handlet om Bodø og Tromsø. Finnmark er uteglemt. Men Finnmark ønsker ikke sammenslåing med andre. Kanskje Nordlys bør vende oppmerksomheten nordover når Troms og Finnmarks skal slås sammen. Her kan det være mange friske diskusjoner i vente.

Til slutt: Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms hører sammen. I dag er denne regionen delt i to mellom Troms og Nordland. Det er ingen naturlig deling.  Uansett hvordan Nord-Norge deles bør denne folkerike regionen være i samme fylke.

I skrivende stund hører jeg i Dagsnytt at det skal satses på to hoved-riksveier mellom Øst- og Vestlandet. Og det i tillegg til gigant-satsing på jernbanen på Østlandet og veier i sør.

Vel og bra. Men kunne topp-politikere i nord stille seg bak et felles krav om at arbeidet med forlenging av Nord-Norge banen må starte ? Hvis så, kan vi regne med at politikere i Nordland synes det er viktig?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse