Annonse
I kø for å forhåndsstemme i Tromsø: gammel som ung. Etter Brexit har "problemet" eldre velgere kommet på dagsorden. Hva skal vi gjøre med det?

Skal vi ta fra gamlingene stemmeretten?

Myten om at det er de eldre velgernes skyld at det ble nei fra det britiske folk, lever godt blant de som ikke liker resultatet, og ikke minst i media. De som ikke har noen framtid får bestemme over dem som har nettopp det. Verden er et urettferdig sted. Og gamlingene har skylda!

Så er det mye mulig at det har noe for seg å gi 16-åringer stemmerett. Tar de folkevalgte en slik beslutning, er det greit. Og kjenner jeg gamlingene rett, kommer de til å respektere det.

Skal vi ta fra gamlingene stemmeretten? Eller kanskje bare redusere den lite grann?

Dette utrolige spørsmålet har dukket opp etter Brexit. Det politiske jordskjelvet, det som de færreste regnet med skulle skje, har hentet fram mye grums og udemokratisk tankegods. Ikke fra folkedypet denne gang, neida, fra høytstående personer innen politikk og embedsverk, spesielt innenfor EU-systemet. Det er visst en skandale at de som stemte nei, disse manipulerte og kunnskapsløse  hordene, har greid å velte det man gikk ut fra var et opplagt resultat. Og enda verre: at det var gamlingene som visstnok sto bak!

Myten om at det er de eldre velgernes skyld at det ble nei fra det britiske folk, lever godt blant de som ikke liker resultatet, og ikke minst i media. De som ikke har noen framtid får bestemme over dem som har nettopp det. Verden er et urettferdig sted. Man har ennå ikke gitt opp tanken på en omkamp og ny folkeavstemning, det er underskriftsaksjoner og demonstrasjonstog: man marsjerer mot folkets vilje. Blant de som vil ha ny avstemning, er man ikke fremmed for å sette en øvre aldersgrense for stemmeretten.

EU-tilhengerne bekrefter dermed bare det som folket stemte mot: elitenes makt og forakt for dem!

Også her hjemme har spørsmålet vært på lufting. Venstres leder Trine Skei Grande er en av dem som har tatt ansvar. I et intervju med VG heter det at hun vil ta stemmemakt fra de eldste velgerne, ved å gi 16-åringer stemmerett. - De som skal leve i fremtiden, må også få bestemme over fremtiden, erklærer hun.

 For dagens ungdom er “så sinnssykt mye mer engasjert” og oppegående enn noen generasjon før dem, ifølge Venstre-lederen. Hun viser til de såkalte 68-erne, som jo egentlig bare var en liten elite på universitetene, en oppskrytt gjeng som ikke fikk til spesielt mye, ifølge Skei Grande.

Selv er hun født i 1969.

Det kan ikke være opp til de eldste velgerne å ta avgjørelser som Brexit, på vegne av en hel nasjon, mener hun. Det er et demokratisk problem.

Nå er det opptil flere som mener at det er et vesentlig større problem for et demokrati at et mikroparti, som bare fikk 5,2 prosents oppslutning ved Stortingsvalget i 2013, benker seg til regjeringsbordet og trumfer igjennom krav som en ørliten andel av velgerne har stilt seg bak. Av totalt 2.851.014 avgitte stemmer, fikk Venstre 148.275. Og likevel uforholdsmessig mye makt.

Men det er altså en del av folkestyrets system at partier på vippen må tas inn i varmen for å sikre et styringsdyktig flertall. 

Vi liker det ikke nødvendigvis. Men vi godtar det. Fordi det er en del av vårt demokrati. Og fordi vi respekterer dette systemet, som altså også gir alle voksne borgere stemmerett.

Hva er alternativet? Kan vi se på andre system? Selvfølgelig kan vi det. Alt går an. Ta for eksempel en del utvalgte land i Afrika og Asia. Der ordnes det effektivt opp ved at en mann eller en regjering som han har utnevnt (ofte med hele familien representert), tar alle beslutninger. Så slipper man å plages med et slitsomt folk som ingenting forstår.

 - Det var gamlingene som fratok ungdommen kontrollen over egen fremtid, påstår Skei Grande i intervjuet. Den er for drøy, selv fra en etter hvert noe tilårskommen Venstreleder.

Det heter demokrati, Trine Skei Grande, og i et demokrati skal folkets røst respekteres. Både i Storbritannia og i Norge.

Så er det mye mulig at det har noe for seg å gi 16-åringer stemmerett. Tar de folkevalgte en slik beslutning, er det greit. Og kjenner jeg gamlingene rett, kommer de til å respektere det.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse