Annonse
Britene er fanget i sin Skripal-løgn. USA, Storbritania og Frankrike er fanget i sin løgn om Douma. De baserte sitt brudd på folkeretten på informasjon fra sosiale medier, og de kunne ikke vente de få dagene det tok å få på plass inspektører, skriver Gunvald Matheussen. Bildet er fra innsettelsen av Therese May som britisk statsminister i 2016. Foto: Reuters

Når skal toppolitikere vise at de ennå er i stand til å føle skam?

Når skal taleføre mennesker med makt og posisjon ta ansvar ? Når skal de stå frem og fordømme bruddene på internasjonal lov, uavhengig av hvem som begår overgrepene og hvem som er offer?

Den moralske skammen varsler oss når vi er i ferd med å gjøre noe galt, og har stor betydning for hvordan vi fungerer som samfunnsvesener”, sa Per Einar Binder, instituttleder ved Institutt for klinisk psykologi ved universitetet i Bergen under et intervju i 2015.

Å lyve, og så bruke løgnen til å begå lovbrudd, får normale mennesker til å skamme seg. Folkeretten regulerer hvordan land kan oppføre seg mot hverandre. Det kalles internasjonal lov.

Britiske myndigheter løy bevisst om giftangrepet i Salisbury. Giften hadde et russisk navn, og bare en stat hadde kapasitet til å lage den, så Russland sto bak, het det fra britiske myndigheter. Men, Novichok kan lages av kunstgjødsel og ugressmiddel og den kjemiske formelen har ligget på nettet siden 2009. Det kreves ingen stat for å lage giften. Så de løy. Basert på en løgn fikk de andre land til å utvise russiske diplomater.

Angrepet på Syria var brudd på folkeretten med klar margin, lovbrudd, som var basert på tvilsomme reportasjer over sosiale media, uten støtte av tekniske bevis. USA, Frankrike og Storbritania sa at de hadde sikre bevis på at Assad hadde sluppet gass i Douma. En løgn som ble gjennomsiktig da Nikki Haley sa at de baserte sin konklusjon på tre “uavhengige” kilder, amerikanske, franske og britiske.

Britene er fanget i sin Skripal-løgn. USA, Storbritania og Frankrike er fanget i sin løgn om Douma. De baserte sitt brudd på folkeretten på informasjon fra sosiale medier, og de kunne ikke vente de få dagene det tok å få på plass inspektører.

Hva blir det neste?

Russland har på sin side noe uoppgjort med folkeretten i likhet med de vestlige demokratiene. Deres uanstendighet, kombinert med vestens toleranse for den amerikanske alliansens pågående brudd på folkeretten, sporer til at flere provokasjoner settes ut i livet fra jihadister, og at det til slutt ender i en militær konflikt mellom atommakter. Det er ikke bare USA og Russland som er bevæpnet med atomvåpen som kan leveres langt utenfor deres egne landegrenser.

Imens snakker den russiske administrasjonen om «våre vestlige partnere», som de prøver å finne en felles forståelse med. Hvordan få “felles forståelse” med lovbrytere?

Det gjør man ikke. De settes på plass og straffes. Hvorfor er ikke Trump, May og Macron på plass?

Årsaken er gjentatte brudd på folkeretten, fra vestlige alianser, som har fått passere ustraffet og nærmest uimotsagt, gjennom de 20 siste årene. Det har skapt en presendens der vestlige alianser ikke skal holdes ansvarlig for brudd på folkeretten og brudd på menneskerettigheter. De har fått lov til å opptre som husokkupanter med rett til å begå lovbrudd. Bare unntaksvis, og i ettertid, har de blitt kritisert av media.

USA betaler den største andelen av Natos kostnader. Men vi vet ikke hvor mye som faktisk går til styrking av det vesteuropeiske Nato-forsvaret. Vil europeiske land forsette å gi USA ryggdekning for overgrep rundt om i verden, eller er det noen europeiske politikere som har begynt å forstå at den risikoen de tar langt overskrider verdien av det pengebeløpet USA betaler inn til forsvar av Vest-Europa?

Det amerikanske folket virker uberørt etter 17 år med kriger basert på løgner. De evangeliske kirkene virker uberørt av at millioner av sivile, i syv land, er myrdet eller fordrevet av det profittstyrte amerikanske sikkerhetskomplekset, med en ideologi som tjener staten Israel. Nethanyahu står i bakgrunnen og maner til krig mot Iran, men reaksjonen uteblir. Hvorfor er det slik?

En kritisk amerikansk journalist har sagt at de store mediahusene leverer en like effektiv propaganda til Pentagon, som den tyske pressen gjorde til nazistene.

Europeiske, kanadiske og australske myndigheter – tilsynelatende befolkningen også - skammer seg ikke over deres deltakelse i disse kontinuerlige forbrytelsene. Hvorfor det? Hvorfor er verden stille i møte med massive pågående brudd på folkeretten? Hvorfor ønsker den russiske regjeringen et partnerskap med allianser og land med slike rulleblad?

Like barn leker best, er det nærmeste jeg kommer et svar.

Noen må ta det første skrittet for å stoppe den galskapen som har lagt midtøsten i ruiner. Men hvor i verden finnes det en vilje til å stoppe vestens brudd på folkeretten? Det ser ut for at vesten er tilfreds med USA sin kurs mot en altomfattende krig.

Når skal taleføre mennesker med makt og posisjon ta ansvar ? Når skal de stå frem og fordømme bruddene på internasjonal lov, uavhengig av hvem som begår overgrepene og hvem som er offer?

Når skal toppolitikere vise at de ennå er i stand til å føle skam?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse