Annonse
HJEMKOMST: Deler av den norske kontingenten i Afghanistan lander på Gardermoen. Ingen stridstolker fikk være med da de norske soldatene dro. 26 av dem har også fått avslag på sin asylsøknad.Nå lever de med dødstrusler fra Taliban. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Skammelig av Norge

Selvsagt måtte alle skjønne at stridstolkene ville bli behandlet som forrædere av Taliban. Men vi lot dem bare bli igjen da den norske kontingenten dro hjem for godt.

Er det en overraskelse for Norge at disse tolkene nå lever i skjul med dødstrusler hengende over seg? Var det ingen som så det komme?

Har vi en regjering og en justisminister som er totalt blottet for ære? I januar vedtok Stortinget at 26 såkalte stridstolker fra Afghanistan skulle få prøvet sine asylsøknader på nytt.

Disse tolkene, som var viktige hjelpere for norske soldater i ISAF-styrken, og som sloss sammen med våre gutter og jenter mot Taliban, lever nå med gjentatte dødstrusler hengende over seg og sine familier.

Men tre måneder etter stortingsvedtaket har ikke justismyndighetene løftet en finger for å iverksette vedtaket. Først når media nå har henvendt seg til Justisdepartementet for å finne ut hva som er gjort i saken, ser det ut til at det begynner å skje noe. Kanskje.

Saken om stridstolkene er egentlig ikke til å forstå i det hele tatt.

Når det norske forsvaret har knyttet til seg helt nødvendige afghanske hjelpere, som jobber og kjemper sammen med våre styrker, hvordan kan vi – Norge – bare forlate dem i Afghanistan når det norske oppdraget er over?

Er det en overraskelse for Norge at disse tolkene nå lever i skjul med dødstrusler hengende over seg? Var det ingen som så det komme?

Selvsagt måtte alle skjønne at stridstolkene ville bli behandlet som forrædere av Taliban. Men vi lot dem bare bli igjen da den norske kontingenten dro hjem for godt.

Så får vi asylsøknadene fra dem. De avslås. Grunnen må jo være at det blir gjort en vurdering som konkluderer med at tolkene ikke har noe beskyttelsesbehov.

Når denne iskalde og æreløse behandlingen blir kjent gjennom media, manner politikerne på Stortinget seg opp til å gjøre vedtaket om at sakene deres skal prøves på nytt.

Da setter Anders Anundsens departement seg musestille ned og løfter ikke en finger for å effektuere. Ingenting blir gjort for disse hjelperne og deres familier. På nesten tre måneder.

Det utakknemlige Norge eier visst ikke skam. Våre soldatveteraner fra Afghanistan er de eneste som hele tiden har agert for å hjelpe sine afghanske venner.

Vi mangler nesten ord for å karakterisere den kynismen det offentlige Norge har fremvist i denne saken.

Og øverst på skammens trone sitter justisministeren. Men ved siden av ham sitter statsminister Erna Solberg.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse