Annonse
NORSK ATTRAKSJON: Allmennheten får nå fri tilgang til naturperlen Nordkapp-platået uten å måtte betale inngangspenger til Rica og Scandic. Foto: Stine Serigstad, iFinnmark

Skandale på Nordkapp

Fylkesmannen i Troms og Finnmark har behandlet klagen fra 16 nasjonale friluftsorganisasjoner, og konkludert med at Scandic og Rica-kjeden ikke lenger kan ta betalt for inngang til Nordkapp-platået.

Den unike ordningen som har vart i flere tiår, har gitt en enorm gevinst, eller såkalt superprofitt, for eierne i Oslo.

Men dette er altså ikke lovlig, og tillatelsen er nå opphevet. At det ikke har skjedd tidligere,  er så nært en skandale det overhodet er mulig å komme. Gavepakken til milliardærer i Oslo gir forståelse til det professor Ottar Brox engang sa etter at nordnorske ordførere klappet Kjell Inge Røkke inn som eier av torskekvoter i nord: «Nordlendingene er ikke det gjenstridige folket, men det lettlurte folket».

Avgjørelsen fra fylkesmannen er noe både Nordkapp og resten av reiselivet i Finnmark har grunn til å glede seg over. Det betyr at flere aktører kanskje kan slippe til på deler av en av Norges store attraksjoner. Det øker sjansene for lokale inntekter og verdiskapning.

Men det betyr først og fremst at hele Nordkapp-platået nå er gratis tilgjengelig for allmennheten.

Avgjørelsen fra fylkesmannen er uhyre pinlig for Nordkapp kommune. Det er god grunn til å spørre hva i alle dager lokalpolitikerne har drevet med, og hvorfor. I 20 år har de lagt til rette for en ordning som det ikke har vært grunnlag for. Senest i sommer var det en stor strid om kommunens utøvelse av myndighet i forbindelse med ny reguleringsplan for friluftsområdet.

Men også den rollen Finnmarkseiendommen (FEFO) har spilt, fortjener et skarpt søkelys.  FEFO har tidligere i desember, blitt enige med Rica om en ny festekontrakt. For 3,5 millioner kroner i året har FEFO gitt Rica monopol til deler av Nordkapp i 99 år fremover.

Det er ingen annen måte å se dette på, enn at FEFO har sviktet den befolkningen i Finnmark de er satt til å forsvare interessene til.

En forskningsrapport fra UiT Norges arktiske universitet og forskningsselskapet Norut (nå Norce), publisert i 2015, viste at oppslutningen om FEFO som institusjon er meget lav.

Rapporten viste at en av tre i Finnmark hadde lav tillit til FEFO, mens halvparten vil legge det ned.

FEFO ble opprettet i 2004 og var ment å gjøre finnmarkingene til herrer i eget hus. Tilfellet Nordkapp er det stikk motsatte. Det er et eksempel på at FEFO aksepterer videreføring av det som mest minner om sementering av Finnmark som koloni. Det er fra sine egne man skal ha det.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse