Annonse
Det hadde gjort seg med en dose ydmykhet fra statsrådens side, tatt i betraktning av det kaoset som har vært, med tidvis mange ambulansefly ute av drift.

Skandalen må granskes

Offentlige anbudsprosesser kan ikke ha et frynsete rykte. Derfor bør luftambulanseskandalen granskes.

Helseminister Bent Høie fikk hard kritikk i Stortinget, da luftambulansekrisen sto på dagsordenen tirsdag. Nå hadde han på forhånd kvittet seg med noe av det opposisjonen ville rette skytset mot, nemlig deler av anbudsprosessen, i og med at Marianne Telle hadde trukket seg som styreleder i Helse Nord dagen før, men Ap, SV, Sp og Rødt sparte likevel ikke på kruttet.

Statsråden provoserte de helsepolitiske talspersonene fra opposisjonen med sin redegjørelse. Hans rolige og lett distanserte stil, med nøktern historiefortelling helt fra luftambulansetjenestens spede begynnelse, irriterte helt åpenbart. Det er forståelig. Og det toppet seg da helseministeren fastslo at anbudsprosessen er gjennomført i henhold til gjeldende lover og regler.

Høie tok ikke selvkritikk på ett eneste punkt, tvert imot, hans redegjørelse bar preg av at alt er gjort riktig i denne saken. Da lurer man jo på hvorfor resultatet ble som det ble, hvis saken ble håndtert etter boka?

Det hadde gjort seg med en dose ydmykhet fra statsrådens side, tatt i betraktning av det kaoset som har vært, med tidvis mange ambulansefly ute av drift. Det er en situasjon vi aldri tidligere har opplevet. Og det kunne faktisk gått menneskeliv tapt.

Senterpartiet sier rett ut at de ønsker å si opp kontrakten med Babcock, men det kan bli svært kostbart. Erstatningskravene kan bli enorme. Det dreier seg ikke bare om påløpte kostnader, men også om tapte, fremtidige inntekter. Og det er da heller ikke her helsekronene våre skal brukes.

Da har vi adskillig mer sans for forslaget som SVs Nicholas Wilkinson la fram, om å foreta en offentlig granskning av hele anbudsprosessen. Med det kaoset som har vært, mener vi det er helt på sin plass. Folket har krav på alle svar rundt en anbudsprosess hvor tilliten er kraftig svekket. Den skandaliserte kontrakten om rekruttering, inngått av topplederen i Bedriftskompetanse, som altså også var styreleder i Helse Nord, bør gås nærmere etter i sømmene. Det samme bør det faktum at kvalitet, som kriterium, ble så lite vektlagt.

Skandalen har etterlatt et vell av spørsmål. Disse bør besvares. Offentlige anbudsprosesser kan, og skal ikke ha et frynsete rykte. Derfor bør luftambulanseskandalen granskes.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse