Annonse
April 1940: Det allierte/britiske flåteangrepet mot Narvik. Et tysk lasteskip er sunket på havnen i Narvik etter det britiske angrepet. Foto: Scanpix

Skandaløst og skammelig av NRK

Nok en gang viser NRK at man der i gården tror at andre verdenskrig i Norge foregikk sør i landet, skriver Tone Jensen.

Derfor er det utrolig at NRK nok en gang klarer å unngå realitetene når angrepet på Norge blir gjenstand for minnemarkering.

Skandaløst og historieløst! Det blir dessvere oppsummeringen etter å ha sett NRK sin dekning av 75-års markeringen for den tyske invasjonen av Norge.

Nok en gang viser NRK at man der i gården tror at andre verdenskrig i Norge foregikk sør i landet. Med all respekt for soldater og befal på Oscarsborg, som greide bragden med å senke Blucher, men det var altså i nord at de store og omfattende kamphandlingene foregikk i april og maidagene i 1940.

Det var fine innslag fra Oscarsborg i Dagsrevyen, hele to stykker, samt innslag fra Akershus festning, fra Elverum og Tromsø.

Pluss et intervju med en hyggelig 96 år gammel dame fra Bærum, som fortalte hva hun husket fra aprildagene for 75 år siden. Hun opplevde forøvrig ikke 9. april som noen skrekkens dag, alt var stille og rolig….

Som en ryggesløs kontrast til disse innslagene, fikk vi noen få sekunders glimt av en krans som ble senket av dykkere ned til vraket av panserskipet Norge, som ligger på bunnen av Narvik havn. Det interesserer muligens ikke NRKs nyhetsledelse, men 282 norske soldater og befal omkom da tyskerne senket panserskipene Norge og Eidsvold i Narvik nettopp 9. april 1940.

Det interesserer vel neppe heller at det var ved Narvikfronten Hitler led sitt første nederlag, takket være formidabel innsats av de norske soldatene som kjempet innbitt for landet sitt. Eller at det, i løpet av andre verdenskrig, var nærmere 10.000 mennesker som mistet livet i områdene rundt Narvik.

Vi har hatt 75 år på oss på å skrive krigshistorien, og i de seinere år er det gjort en betydelig innsats fra historikere for å rette opp inntrykket som ble skapt om at det var sør i landet krigen virkelig foregikk. Derfor er det utrolig at NRK nok en gang klarer å unngå realitetene når angrepet på Norge blir gjenstand for minnemarkering.

Å sende noen få sekunder med bilder fra bekransningen av panserskipet Norge, er rett og slett en hån mot de som satte livet til der. Og en hån mot alle dem som fikk en grav, enten det var på Narvik havn eller i kamphandlinger i fjellene i Ofoten og Sør-Troms.

Nei, NRK, denne dekningen hvor dere utrolig nok klarer å unngå å dekke minnemarkeringene fra åstedene for de største kamphandlingene de dramatiske aprildagene for 75 år siden, i Narvik og på Gratangsfjellet, er ganske enkelt skammelig!

Denne kommentaren ble opprinnelig publisert på fremover.no

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse