Annonse
Det er lett å peke finger og kritisere når man sitter i opposisjon, men det er synd at det gjøres basert på feilaktige fremstillinger, skriver Høyres Margunn Ebbesen om påstander fra Aps Hadia Tajik om jobbskaping i Oslo og Akershus vs. distriktene. Foto: Høyre

Det skapes jobber i distriktene

Jeg anbefaler Tajik heller å reise ut i distriktene, snakke med bedriftseierne og høre hva de ønsker for å fortsette sin jobb med å skape arbeidsplasser, fremfor å sitte på kontoret sitt i nettopp Oslo og drive med skrivebordsutspill.

Med Høyre i regjering går det godt her i landet. Andelen sysselsatte er i 2019 den høyeste på seks år. Ledigheten er rekordlav, sysselsetting øker – særlig i distriktene –, og verdier skapes i hele landet der folk bor.

I Klassekampen 7. november velger Hadia Tajik (Ap) å overse dette. I stedet maler hun sitt eget bilde av situasjonen, i kontrast til hva tallene faktisk viser. Hun hevder at majoriteten av de nye jobbene som har kommet er i Oslo og Akershus. Dette er rett og slett feil.

Tajiks argument beror på at flesteparten av de nye jobbene i tidsrommet 2013 – 2018 oppstod i Oslo og Akershus. Det stemmer at veksten har vært stor i Oslo og Akershus, men tre av fire sysselsatte bor i andre fylker, både i 2013 og 2018. Oljekrisa førte i sin tid til vekst i nevnte fylker. Samtidig førte den til nedgang i sysselsettingen i fylker preget av oljevirksomhet og leverandørindustri. Det er ikke sjokkerende.

Det er ingen fylker som har opplevd nedgang i sysselsetting i perioden 2016-2018, og den største prosentvise veksten finner vi slett ikke i Oslo og Akershus. Den finner vi i Sogn og Fjordane, i Aust-Agder og i Vestfold. Jeg synes det er særlig forundrende å se Tajik og Ap kritisere regjeringens politikk på dette feltet. For sysselsettingstallene økte betraktelig mer, både i Oslo og Akershus, i perioden 2006-2013 – da Ap styrte landet. Det er lett å peke finger og kritisere når man sitter i opposisjon, men det er synd at det gjøres basert på feilaktige fremstillinger.

I Nordland har sysselsettingen økt med 3000 nye arbeidsplasser fra 2016 til 2018. Det er en økning som er større enn antall innbyggere i hele Steigen kommune. Det er 6000 flere jobber i Troms siden regjeringen overtok. I Aps verden er dette distriktsfiendtlig politikk. I den virkelige verden er det godt nytt!

Det er bra at det går godt i distriktene, men vi hviler ikke på laurbærene av den grunn. Det må jobbes ytterligere med å få flere mennesker med riktig kompetanse til å fylle jobbene i hele Norge. Vi er stadig færre unge bak hver pensjonist. I tillegg skal vi omstille oss gjennom det grønne skiftet. Høyre fører en distriktspolitikk med mål om at det kan skapes enda flere jobber i distriktene. Vi ønsker attraktive lokalsamfunn i hele Norge, og mener arbeidsplasser og sysselsetting er viktig nettopp for å oppnå dette.

Næringsfraksjonen i Høyre har reist land og strand rundt dette året for å besøke bedrifter. Vi ville høre fra dem som har skoa på – både arbeidsgivere og arbeidstakere - om hva vi kan gjøre bedre. Den røde tråden i tilbakemeldingene vi fikk var behovet for ytterligere satsing på det Høyre allerede prioriterer høyt; samferdsel, infrastruktur og kompetanse. Derfor fortsetter vi med tidenes satsing på samferdsel som bidrar til å redusere avstandene og øke fremkommeligheten mellom by og land. I tillegg bygger vi ut bredbåndskapasiteten i hele landet, og vi satser ytterligere på kompetanseheving. Dette gjør vi for at den positive utviklingen vi nå opplever i Nord-Norge skal vedvare.

Jeg anbefaler Tajik heller å reise ut i distriktene, snakke med bedriftseierne og høre hva de ønsker for å fortsette sin jobb med å skape arbeidsplasser, fremfor å sitte på kontoret sitt i nettopp Oslo og drive med skrivebordsutspill. Jeg tror neppe svaret hun får innebærer heftig skatteøkning, som jo er Aps medisin.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse