Annonse
JUSTISMINISTEREN: Hva kan vi lære av opptredenen til den politiske ledelsen i Justisdepartementet, da det tetnet seg til på Storskog sist høst?

Skapte kaos på Storskog

Det er i krisetider at politisk ledere, statsmenn og -kvinner, skal vise hva slags stoff de er laget av.

Våre øverste politiske ansvarlige fremsto i denne situasjonen mer som panikkslagne, enn som handlekraftige.

Nå har Politidirektoratet sluppet en foreløpig rapport om hva som utspilte seg i høst på Storskog, grensestasjonen mot Russland i Sør -Varanger.

Rapporten konstaterer at verken politiet eller øvrige myndigheter forsto hva som var i ferd med å skje da de første syklende immigrantene kom over grensen og inn i Norge på Storskog.

De reagerte ikke raskt nok, og følgene ble at det på kort tid oppsto et kaos som mest sannsynlig kunne vært unngått dersom man hadde reagert hurtigere.

Da strømmen av flyktninger, asylsøkere og mange andre som ikke var noen av delene, kom opp i et antall som sjokkerte Norge, var det for sent.

Vi ble tatt på senga, situasjonen var blitt uholdbar både for dem som ankom og de som skulle ta imot.

Ansvarlige myndigheter hadde sviktet. Norge hadde ingen kontroll over det som kanskje er vår viktigste grense.

Nasjonale myndigheter som ikke klarer å ha den nødvendige kontroll over landets grenser, feiler på en av sine aller viktigste oppgaver.

I etterkant er det derfor ikke urimelig at det startes en evaluering og en prosess som må avklare hva svikten besto i og hvor det sviktet. Når dette er klarlagt må det etableres hvem som hadde det øverste ansvaret.

I dette tilfellet må det gjelde flere myndighetspersoner og kartleggingen må plassere ansvaret der det hører hjemme.

Det som rapporten også dokumenterer, er hvordan den politiske ledelsen i Justisdepartementet agerte på et vis som åpenbart skapte enda mer kaos enn nødvendig.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og den øvrige politiske ledelse grep selv inn på Storskog og krevde at asylsøkere med engangsvisum skulle snus tilbake over grensen øyeblikkelig, selv om de lokale politimyndighetene kunne fortelle at dette ikke virket.

Russerne sendte dem bare rett tilbake igjen. Likevel forlangte departementet at praksisen skulle fortsette, noe som både skaffet politiet og UDI bortkastet merarbeid.

Det er i krisetider at politisk ledere, statsmenn og -kvinner, skal vise hva slags stoff de er laget av.

Våre øverste politiske ansvarlige fremsto i denne situasjonen mer som panikkslagne, enn som handlekraftige. Nå skal justisministeren forklare seg for Stortinget.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse