Annonse
PÅ STORTINGET: Under høringen på Stortinget fortalte Øyvind Juell at virksomhetsoverdragelse trolig ville vært i strid med loven. Nå får Juell kraftig kritikk fra komiteen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skarp refs av helsetoppene

Stortingets helse- og omsorgskomite har nå levert en drepende attest til helsetoppene som er ansvarlige for luftambulansetjenesten i Norge.

Innstillingen i luftambulansesaken fra Stortingets helse- og omsorgskomite inneholder meget skarp og direkte kritikk av både Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord, de statlige helseforetakene med hovedkontor i Bodø.

Flertallet i komiteen skriver i sine merknader at «det er nå klart at Luftambulansetjenesten HF gjennomførte en anbudsprosess som ikke sikret at nødvendig kompetanse blir med videre til ny operatør. Det ble heller ikke foretatt en god nok risikovurdering av overføringsutfordringene».

Stortinget ber også om en umiddelbar offentliggjøring av Luftambulansetjenestens juridiske vurdering knyttet til EØS-regelverket og virksomhetsoverdragelse. Dokumentet har stått sentralt i ordskiftet etter at krisen inntraff, og brudd på EØS-reglene har vært et argument Øyvind Juell har støttet seg til. Men fremdeles blir dokumentet hemmeligholdt, til tross for at Stortinget har bedt om å få det utlevert.

Flertallet på Stortinget slår fast at «Luftambulansetjenesten HF bevisst har unnlatt å stille krav om virksomhetsoverdragelse fordi det ville fjernet tilbydernes muligheter til å konkurrere på de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.» Det karakteriserer flertallet som en «kritikkverdig praksis fra et offentlig helseforetak. Det er pasientene dette går ut over, siden risikoen for kompetanseflukt blir større.»

Helse-og omsorgskomiteen er også kritiske til måten Lars Vorland og Øyvind Juell opptrådte på under høringen på Stortinget. Til tross for at de ikke kunne garantere for befolkningens trygghet, var høringen preget av en fullstendig mangel på erkjennelser av feil som har svekket tilliten til anbudet.

Når statsminisiter Erna Solberg ble konfrontert med saken da hun besøkte Univesitetssykehuset i Tromsø på fredag, sa hun at «overgangsfasen er en kritisk fase. Vi må også tenke på hvordan man skal sikre seg i overgangsfasen, at tilbudet er godt nok»  etter bytte fra en operatør til en annen.

Det betyr at også statsministeren adressererer et tydelig ansvar hos helseforetakene. 

Den sterke kritikken som Stortinget nå har nedfelt mot topplederene i Statens helseforetak, er ikke hverdagskost. Saken er derfor meget alvorlig for direktørene Øyvind Juell og Lars Vorland. Stortinget har gitt dem klar beskjed om at de er ansvarlige for en mangelfull anbudsprosess som har utløst en nasjonal krise.

Uansett utfall av saken, er et det grunn til å spørre om Juell og Vorland har den nødvendige tillit til å kunne fortsette som ledere i helseforetakene, etter å ha blitt ydmyket og irettesatt av Stortinget.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse