Annonse
DIALOG: Det er samtaler og kontakt som skaper et mer fredelig, framtidig forhold. Militærøvelsene har vi glemt om noen uker, skriver lederen for Barentssekretariatet. Bildet viser næringsminister Monica Mæland på norsk-russisk regjeringskommisjon i april 2017. Her møtte hun sin motpart miljø- og naturressursminister Donskoj. Foto: NFD/Martine Røiseland

Skarpe skudd eller samarbeid?

I nord vet vi at langsiktig dialog og regionalt, sivilt samarbeid består gjennom oppturer og nedturer.

Militærøvelser i Norge og Russland fyller avisspaltene i disse dager. NATO øver. Russland skyter med missiler nær Trondheim og Finnmark. Det oser av dramatikk. I virkeligheten skjer det mye mer mellom våre to land enn demonstrasjoner av våpen og soldater. I skyggen av overskriftene om NATO-styrker og russiske øvelser ser vi en tendens til økende norsk-russisk samarbeid.

Gryende næringsaktivitet

300 nordmenn og russere var samlet da statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen åpnet Norsk-russisk handelskammer sitt næringsforum i Moskva i oktober. Han innledet med positive erfaringer fra flere hundre år med pomorhandel og 25 år med barentssamarbeid. Akvakultur, andre marine næringer og oljeindustri var tema som fylte salene med tunge representanter fra norsk og russisk næring. Det er ikke lett med næringssamarbeid i sanksjonstider. Men det er mulig. I St. Petersburg trekker klatrepark-kjeden Norway Park 15 000 russiske kunder årlig. De er eid av den norske kjeden Høyt & Lavt. Ifølge klatreparkens russiske sjef er Norge og Tyskland kvalitetsstemplene som russiske kunder helst går etter. Snart begynner Bergans å selge vinterklær i Murmansk. Norges generalkonsul gikk modell for dem i fjor. Klesprodusenten har allerede store butikker i St. Petersburg og Moskva.

Statsråder på talefot

For noen uker siden signerte Norge og Russland en avtale om fisking i Barentshavet. Fiskeriministrene møttes for første gang i Ålesund. Ikke nok med det. Statsminister Solberg fikk også en prat med statsminister Medvedjev i oktober. Det har ikke skjedd på år og dag. Riksrevisjonen var nylig på besøk hos samarbeidspartnere i Moskva. Rundt femten ordførere fra Finnmark planlegger å delta på Murmansk International Business Week i november. Det planlegges storinnrykk av russiske regionale politikere til Arctic Frontiers i Tromsø. Norsk og russisk UD har begynt organiseringen av et utenriksministermøte i Kirkenes i anledning at den røde hær frigjorde Finnmark fra tyske tropper for 75 år siden i 2019. Et titalls kommuner fra Nordland Havforskningsinstituttet feirer 60 år med norsk-russisk samarbeid om fiskeri. Universitetene i Tromsø og Arkhangelsk har utdannet unge nordmenn og russere sammen i over 25 år.

Provokasjon eller dialog?

Det er gammelt nytt at både Norge og Russland har militærøvelser. Noen diskuterer om norsk basepolitikk er endret eller ikke. Uten å gå inn i akkurat den diskusjonen, kan vi slå fast at NATO har trent i Norge i et titalls år. Russland har alltid hatt øvelser nær våre grenser. Det som er nytt i disse dager er at øvelsene er større og langt mer synlige i media. Norge fikk kort tids varsel om at russerne ønsket å øve både i Trondheimsfjorden og utenfor Finnmark. Vi vet at NATO og Russland ikke har øvd så nært hverandre på lenge.

Det er gammelt nytt at Russland og NATO forsøker å speile hverandres aktivitet. Derfor er ikke midlertidig økt forsvarsaktivitet en ny permanent trussel.

Det er et kortsiktig, kjølig blaff.

Vi vil få uttalelser om kjøligere naboskap de nærmeste dagene. Men det vil gå over om noen uker. Fordi både Norge og Russland vet at det andre landet må ha et forsvar. Klagene over hvem som har flest soldater i nærheten av de andre vil gå over ganske kjapt.

I nord vet vi at langsiktig dialog og regionalt, sivilt samarbeid består gjennom oppturer og nedturer. Det kunne de 150 prosjektlederne som besøkte Barentssekretariatets samarbeidskonferanse i Tromsø i oktober bekrefte. I fjor var det 200 samarbeidsprosjekter med 35 000 involverte som preget norsk-russisk samarbeid i nord, ikke soldaters trening.

Det er langsiktig aktivitet som et kvart århundre med dialog og samarbeid som former naboskapet mellom Norge og Russland. Det er samtaler og kontakt som skaper et mer fredelig, framtidig forhold. Militærøvelsene har vi glemt om noen uker.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse