Annonse

Skatteflyktningen jamrer seg igjen

Hvis Stein Erik Hagen har rett i at «rik» er blitt et skjellsord, bør han tenke over hvilke bidrag han selv har kommet med for at det har blitt slik, skriver Oddvar Nygård.

Stein Erik Hagen har brukt atskillige millioner på å sponse Høyre og Fremskrittspartiet.

Stortingsvalgkamp betyr skattedebatt. Nå er vi i gang igjen. Men dessverre er det de mer kuriøse utsagnene som litt for ofte får oppmerksomheten. Særlig en person sørger til stadighet for å forurense debatten med sine evige klagesanger. Stein Erik Hagen – i sin tid kjent som Rimi-Hagen – har denne uka kommet med nye nødskrik fra pengebingen sin. I DN tirsdag presenteres mangemilliardæren i fri dressur. «Rik er blitt et skjellsord», sier Hagen og hevder at han tilhører «en pariakaste». I fremmedordboka defineres paria slik: «Sydindisk kaste hovedsakelig bestående av jordarbeidere, håndverkere og tjenere; underkuet, lavtstående og foraktet befolkningsslag; utskudd».

Hvis Hagen har rett i at «rik» er blitt et skjellsord, bør han tenke over hvilke bidrag han selv har kommet med for at det har blitt slik. For ti år siden hevdet han at Norge var «en sovjetstat» som det var helt uutholdelig å leve i, pga. av skattepolitikken. Nå gjentar Hagen i skatteintervjuet i DN at «samfunn som har hatt en kommunistisk styreform har endt med fattigdom og hungersnød».  Lykkeligvis for Hagen og hans familie tok han i 2009 konsekvensen av det fryktelige skattetrykket i sovjetstaten Norge og flyttet store deler av milliardformuen sin utenlands. Uten blygsel forteller han nå til DN at datteren hans, som tok med seg denne formuen og flyttet til Sveits, har spart 2,2 milliarder kroner i formuesskatt på disse åtte årene . Denne summen har altså familien unndratt i skatt til Norge gjennom utflyttingsoperasjonen. Det er jommen rart at «rik» har blitt et skjellsord.

Stein Erik Hagen har i mange år brukt atskillige millioner på å sponse Høyre og Fremskrittspartiet. Det er visstnok investeringer som har gitt dårlig avkastning i Hagens øyne. Han klager nemlig i DN-intervjuet på regjeringen for at den ikke har avskaffet formuesskatten fullstendig. Multi-milliardæren er lite fornøyd med at hans to foretrukne partier har inngått et skatteforlik med fire andre partier på Stortinget. «Formuesskatten er så ødeleggende at den må fjernes helt» , erklærer han. Til orientering er den norske skattesatsen på formue på 0,85 prosent, med et bunnfradrag på 1,4 millioner kroner.

Hva skal vi gjøre med stakkars skatteflyktningen Stein Erik Hagen? Skal vi ta sikte på hjelpe han der han er, eller bør vi utvise han fra landet fordi han ikke har krav på beskyttelse? Selv ikke Sylvi Listhaug ser ut til å ha et godt svar på dette problemet. Skjønt et intervju som det i DN unektelig gir et interessant innblikk i sjelslivet til en ekte riking, kunne vi kanskje som en begynnelse bare overse den pinlige jamringen hans. Selv om klagesangen jo gir et svar på spørsmålet om voldsom rikdom virker fordummende på enkelte mennesker. Heldigvis er langt fra alle rike i Norge av Hagens kaliber. Han er egentlig ganske ensom i sin egen liga.

Debatten om formuesskatten er likevel en viktig debatt og den kommer til å prege denne valgkampen. Selv om det er umulig å ta superrikingen Hagens redsel for den norske skattekommunismen alvorlig, er det all grunn til å ha forståelse for en utkantbedrift i Nord-Norge som sliter med en formuesskatt som heller burde vært reinvestert i bedriften for å utvikle den og skape flere arbeidsplasser. Dette temaet vil bli en gjenganger når Ap-leder Støre og statsminister Solberg braker sammen i valgdebattene fremover. Interessant nok har begge to vanskelig for å føre klare bevis for at deres standpunkter er de korrekte.  Høyre-lederen har lenge hevdet at kuttene regjeringen har gjort i formuesskatten har skapt nye og flere arbeidsplasser. Men hun kan ikke føre klare bevis på det. På den andre siden ser Ap og Støre ut til å ha problemer med å godtgjøre at ikke formuesskatten kan være tyngende for flere små og mellomstore bedrifter i en oppbyggings- og utviklingsfase.

Er Erna Solberg virkelig helt ubekymret over muligheten for at fjerning av formuesskatten vil skape mange flere nullskatteytere her i landet? Og kan hun dokumentere at flere eksperter tar feil når de sier at det er lettelser i selskapsskatten, ikke i formuesskatten, som skaper arbeidsplasser? Hvor sikker er Jonas Gahr Støre på at formuesskatten ikke har svært uheldige utslag for bedrifter som har hele formuen sin bundet opp i produksjonsmidlene, i bygninger, maskiner etc.? Kan Ap overhodet ikke tenke seg å unnta skatt på såkalt arbeidende kapital? Jeg tror vi er mange som ønsker oss klarere svar på mange av disse spørsmålene. Valgkampen vil vise om skyttergravskrigen mellom blokkene er helt sementert og om vi håper forgjeves når vi ønsker å få klarere svar på effekten av forskjellige skattepolitiske virkemidler.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse