Annonse
Trude Wester er gründer og leder bedriften Privat Helse Nord. I fjor tok hun ut en brøkdel av det fastleger og sykehusleger har i lønn. Likevel kalles hun "velferdsprofitør" og blir kastet ut av som tjenesteyter innen helse og sosial i Tromsø kommune.

Skattelister og «velferdsprofitører»

Hun er en av “velferdsprofitørene”, de som beskyldes for å jage profitt på bekostning av det offentlige, ha sugerør ned i statskassen og å sko seg på sjuke mennesker. I fjor tok hun ut 174.095.- kroner i lønn, en brøkdel av hva hennes kritikere tjener, viser skattetallene.

Brødtekstbilder: 
Gunhild Johansen og SV har vært aktive i å fjerne private tilbydere innen pleie og omsorg i kommunen.
Kanskje Tromsø kommune kunne lære noe av Wester og hennes stab? I stedet for å svartmale dem og jage dem ut av tjenesten som om de var folkefiender?

Velferdsprofitører. Det var ordet som fikk SV og Rødt til å danse rundt den ideologiske totempælen i forkant av – og under – valgkampen. I Tromsø ble det bestemt at alle som leverte pleie og omsorgstjenester i privat regi til kommunen skulle hives ut. Det hjalp lite at gråtende pårørende ba for sine kjære som fikk hjelp og stell av de private, en tjeneste de var svært godt fornøyd med. Pleie og omsorgstjenester i kommunen skal leveres av offentlig ansatte. Basta! Denne uforsonlige holdningen gikk hardt ut over selskapet Privat Omsorg Nord. Det er etablert av gründeren Trude Wester. Nå er skattetallene klare. Det er interessant lesing.

Trude Wester står oppført med 174.095.- kroner i inntekt for 2016.

Hun er en av “velferdsprofitørene”, de som beskyldes for å jage profitt på bekostning av det offentlige, ha sugerør ned i statskassen og å sko seg på sjuke mennesker. Hun er en av dem som Rødt-leder Bjørnar Moxnes har kalt landets feigeste forretningsfolk.

I Tromsø har lederen i Helse og velferdskomiteen, Gunhild Johansen (SV), ledet an i anstrengelsene med å få vekk private ytere av pleietjenester til kommunen. Hun er helt i takt med partiet sitt, et SV som i vinter vedtok å ta et økonomisk kvelertak på de private barnehagene. Det er for øvrig de samme barnehagene som hjalp SV til å innfri valgløftet sitt om full barnehagedekning. Da jobben var gjort, med solid innsats fra de private, kunne SV innkassere den politiske profitten. Og kvittere med å gi hjelperne et solid spark bak.

Gunhild Johansen står oppført med 1.289.568.- kroner i inntekt for 2016.

Skattetallene viser at helsevesenet fremdeles er god butikk. Det har alltid vært ei raus næring, særlig for de høyest utdannede og ledere i toppstillinger. Skattetallene forteller  – i år som i fjor – at man har til salt i grøten.

Overlege Mads Gilbert, profilert Rødt-politiker og kommunestyremedlem i Tromsø, står oppført med ei inntekt på 2.102.544.- kroner for 2016.

Det er ham vel unt, han er en dyktig fagperson og jeg ville aldri finne på å kalle ham profitør av noe slag.

Det samme gjelder andre offentlig ansatte leger og toppledere som tjener godt. Tor Ingebrigtsen ved UNN (1.833.712.-), Lars Vorland i Helse Nord (2.020.919.-) og Tromsø kommunes egen avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland (916.906.-), for eksempel. Det ville være vettløst å stemple noen av dem som profittjegere.

Så hvorfor er det så annerledes når det gjelder gründere som Trude Wester? Som i fjor tok ut en brøkdel av det fastleger og sykehusleger har i lønn. Selv forklarer hun 2016 med at pengene ble brukt til å ruste opp bedriften og ansette flere folk.  _ Har vi råd til å ansette flere, og det gjør oss bedre, ja da ansetter vi, sier hun. For henne gjelder det å bygge opp en dyktig og kompetent stab, for det betyr kvalitet. Og Wester jobber hele tiden for å bli best på kvalitet i tjenestene som leveres.

Privat Omsorg Nord har svært fornøyde brukere og et sykefravær på 1,8 prosent. I helse og sosialsektoren i kommunen blir det ansett som et fremskritt hvis sykefraværet skulle synke under 11 prosent…

Kanskje Tromsø kommune kunne lære noe av Wester og hennes stab? I stedet for å svartmale dem og jage dem ut av tjenesten som om de var folkefiender?

Helse og omsorgssektoren i Tromsø styrer nå mot et budsjettunderskudd på hele 111 millioner kroner! Men det kunne vært enda verre. Uten 25 millioner i overskudd på mottaksbudsjettet for flyktninger ville totalunderskuddet hatt stø kurs mot minus 140 millioner!

Våre skattepenger skal gå til velferd og omsorg og ikke til privat profitt, er omkvedet fra SV og Rødt. Det er kanskje bedre at de samme pengene brukes til å fôre et stadig mer ineffektivt kostnadssluk, i ideologiens navn?

Som nylig avdøde professor Frank Aarebrot sa det: _ Hvis de (SV) hadde vært helt prinsipielle, kunne de heller sagt at alle offentlige penger skal gå til offentlige ansatte. Punktum!

Skattetallene viser at mye går akkurat dit allerede. Og at det - i Tromsø kommunes tilfelle - ikke ser ut til å hjelpe det spøtt.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse