Turistene nyter nordlyset, gjerne med mat og drikke til. Men nå er beboere i Ersfjord lei av at turistene fyller private søppelkasser (innfelt) med glassflasker og matavfall. De etterlyser tiltak fra næringa og kommunen. Foto: Yngve Olsen / privat

Å skite i eget reir

Reiselivsnæringa kan fort bli ei næring som bokstavelig talt skiter i eget reir, også i Tromsø, hvis ikke forholdene blir rettet på.

Det er tilløp til “cowboytilstander” i Ersfjord på Kvaløya. Det mener i alle fall en del innbyggere, som har fått nok av at turistene fyller opp private søppelkasser med glassflasker og matavfall, parkerer i private innkjørsler og ringer på dørene til alle døgnets tider, når do-nøden melder seg.

Dermed har Tromsø også fått sine problemer som følge av ei reiselivsnæring i meget sterk vekst. Vi har sett de samme utfordringene en rekke andre steder i landet, ikke minst i Lofoten, der motsetningene mellom turister og fastboende har økt som en følge av manglende toaletter langs veiene og annen tilrettelegging for turistene. Reiselivsnæringa kan fort bli ei næring som bokstavelig talt skiter i eget reir, også i Tromsø, hvis ikke forholdene blir rettet på.

Tromsø kommune har inngått samarbeide med næringa om tilrettelegging på Brensholmen og i Grøtfjorden, og nå signaliserer kommunikasjonssjef Pål Jakobsen at de vil se på hva som kan gjøres i Ersfjord også. Men slike tiltak medfører en del kostnader, og det som må avklares er hva kommunens andel skal være, og hva næringa selv må være ansvarlig for, sier Jakobsen.

Det er et godt utgangspunkt. Krangelen om hvem som skal betale toaletter og andre fasiliteter for turistene, har vært høylytt en del andre steder. Vi mener det er innlysende at næringa selv tar sin del av utgiftene, og at dette i sin helhet ikke skal legges over på kommunen.

Skal reiselivsnæringa bli en suksess, er den helt avhengig av å ha et godt forhold til lokalsamfunnene rundt omkring. Da kan det ikke flyte over av søppel og skit etter turistene, og innbyggerne skal heller ikke oppleve å bli jaget fra parkeringsplasser og utkikkspunkter, slik turgåere ble på Rekvikeidet forleden. Det er uhørt at noen i bransjen legger beslag på en kommunal snu- og parkeringsplass under henvisning til at denne er forbeholdt nordlysturistene.

Nordlysturismen i Tromsø har vokst kraftig, og med det følger det voksesmerter. Dessverre er ikke alle aktører i næringa like seriøse. Det må være en oppgave, først og fremst for næringa selv, og bransjeorganisasjonene, å finne ut hva man skal gjøre med dette. Vi tror nok at de aller fleste er opptatt av å levere kvalitetsprodukter med langsiktig bærekraft, men som kjent kan et fåtall useriøse aktører ødelegge mye for det ansvarlige flertallet. Og en slik utvikling er ingen tjent med.

  

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse