Annonse
SAKSØKER STATEN: Atle Berge, her fotografert på Ølen Betongs anlegg i Murmansk i 2014 Foto: Torgrim Rath Olsen

Det skitne spillet

Ølen Betong hevder at uønsket kontakten med de hemmelige tjenestene i Norge har ført til at selskapet har tapt hundrevis av millioner av kroner.

Både Norge og Russland hyller vårt samarbeid i nord. Men bak fasaden er spillet kynisk. Vanlige borgere må bære byrdene, mens politikere og etterretningstjeneste sitter musestille og håper på ro. Det bør de ikke få.

I små drypp siver det ut opplysninger om hvordan etterretningstjenesten prøver å verve agenter blant norske næringsdrivende som driver butikk i Russland. Norske myndigheter har stimulert til næringslivssatsing i Russland. Men når festtalene er lagt bort, dukker en pågående e-tjeneste opp. Og russiske FSB har øyne og ører over alt, og avslører spillet, og det bør ikke overraske noen. Slik pågår en stille agentkrig i nord, bak et falskt glansbilde av samarbeid og harmoni. “Vi har jo aldri vært i krig med hverandre”, lyder det fra Moskva og Oslo. Nei, men bak varme håndtrykk og lune smil dyrkes fiendebildet som i jernteppets dager.

I 2005 etablerte Rogalands-bedriften Ølen Betong en filial i Murmansk. Det langsiktige målet var å bli tung leverandør til olje- og gassutbygging i den russiske delen av Barentshavet. Prosjektene lot vente på seg, men Ølen Betong fant andre markeder og ble en stor aktør i Nordvest-Russland. Mange andre norske satsinger feilet, betongfabrikken ble vårt flaggskip i Barentssamarbeidet.

Ølen Betong forventet problemer i Russland. Det er et vanskelig land å drive butikk i. Korrupsjon florerer, nye lover og forskrifter kan dukke opp over natten. Næringslivet trenger forutsigbarhet og klare rammer. Denne utfordringen var Ølen Betong klar over, og taklet bra. Selskapet tjente gode penger, på lovlig vis.

Direktør Atle Berge flyttet til Murmansk for å være nær virksomheten, han så at potensialet i Russland var uendelig. Det var en tilfredsstillelse å føre ut i livet noe av det både norske og russiske politikere hyllet i festtalene.

Men det finnes en annen aktør i den norske hverdagen som også har interesser i Russland. Overvåkingspolitiet og etterretningstjenesten. Deres folk var på Atle Berge for å få han til å samarbeide. Berge nektet. En annen sa ja, han har sittet fengslet i Moskva i over ett år. Nå forteller NRK at også Kurt Stø, som var ansatt i Ølen Betong i Murmansk, ble presset av overvåkingspolitiet. Han opplevde det ubehagelig, men hadde flere møter med den norske agenten.

Kontakten fikk dramatiske konsekvenser for Atle Berge, Kurt Stø og Ølen Betong. For Russland har også en svært oppegående overvåkingstjeneste, FSB. De har ikke sovet i timen, og de klarte å fange opp at de to nordmennene møtte norsk politi. Atle Berge har tidligere fortalt hvordan han ble arrestert på åpen gate i Murmansk og anklaget for å ha drevet spionasje for Norge. Han blånektet, men det hjalp lite. Utestengelse i 10 år var straffen. Kurt Stø forteller til NRK at FSB-folk truet ham med pistol, og de tilbød ham å bli dobbeltspion. Han skulle få russisk pass. Kurt Stø sto imot, men også han ble kastet ut av Russland med 10 års innreiseforbud. I dag er han preget av opplevelsene.

Ølen Betong hevder at denne uønskede kontakten med de hemmelige tjenestene i Norge har ført til at selskapet har tapt hundrevis av millioner av kroner. Derfor går bedriften til søksmål mot den norske stat.

Tidligere år heiet norske toppolitikere på det  vi gjorde gjentatte ganger. Så kommer disse etterretningsfolkene i det skjulte og setter krokfot på oss”, sier Atle Berge til NRK.

Som vanlig i slike saker, er kommentaren “ingen kommentarer” fra de ansvarlige etater.

Historien om Ølen Betong er ikke enestående. Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger har fortalt at han er blitt kontaktet av næringslivssledere som har blitt forsøkt vervet av overvåkingspolitiet. Og det finnes folk som ikke vil snakke ennå, fordi de fortsatt driver forretning i Russland og ikke vil risikere å havne i FSBs klør.

Etterretning er både viktig og ønsket. I dag er det en isfront mellom Nato og Russland. Vi må vite hva naboen holder på med. Også Russland har folk som følger intenst med på det som skjer på vår side, selvsagt. Russland ruster opp, et vaklende demokrati får triste trekk av enevelde og presidentkontroll. Kunnskap og informasjon kan forebygge forhastede konklusjoner og fatale misforståelser. Det finnes mange måter på samle informasjon på, bruk av agenter er den gamle, klassiske måten. Spionen går nok aldri av mote, uansett hva vi henter inn fra satellitter, radarer og datateknologi.

Men de hemmelige tjenestene har også et ansvar. Nå ligger det noen triste skjebner i sporene etter denne aktiviteten. Dette er mennesker som har gjort en ærlig innsats for å bygge gode relasjoner i nord, så ramlet alt i grus. Det ansvaret kan ikke overvåkingspolitiet og etterretningstjenesten løpe fra. Sant å si virker det lite profesjonelt å lokke godtroende enkeltpersoner med på dette alvorlige spillet, hvis historiene til Frode Berg, Atle Berge og Kurt Stø er troverdige, som alt tyder på.

Nå venter to rettssaker som kanskje vil lette litt på sløret. Frode Berg vil få sin dom i retten i Moskva, mens Ølen Betongs søksmål kommer opp for norsk domstol. Disse sakene vil bli nøye fulgt av mediene, og politikere og overvåkings- og etterretningstjeneste vil bli utfordret. De vil bli tvunget ut på banen, og må ytre mer enn “ingen kommentarer”. Det kan bli en ubehagelig oppvask. For Norge har aldri vært beredt til på ta en politisk debatt om tidasaktuell overvåking og etterretning. Men vi har hatt en evne til å skue bakover. Beklagelsene og unnskyldningene har alltid kommet solid på etterskudd, enten det har dreid seg som partisaner, kommunister, samer eller andre som i sin tid ble mistenkeliggjort. Da er det ofte kongen som har ført ordet.

Det trengs en opprydding i disse lukkede rommene. Tiden er moden, dem som er rammet kan ikke vente i årtier. Det handler om sammenhengen mellom liv og lære, tale og handling. Politikerne nøler, men offentligheten vil få hjelp av to rettssaker som vil styre flomlyset mot de mørke krokene. Der finnes det grums, og det er politikernes ansvar å rydde opp. Enkeltpersoner skal ikke betale prisen for dårlig håndverk og styring hos de hemmelige tjenestene. Overvåking og etterretning pågår og må fortsette, og det er ingen jobb for amatører.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse