Annonse
Selv med de forbedringene som nå gjøres på Templarheimen tviler jeg på at det blir noen større mesterskap der. Skiskytterstadion på Templarheimen har aldri hatt noen høy stjerne i forbundet. Og arenaen for langrenn gir ikke nok utfordringer til løperne i større mesterskap, skriver Leif Morten Olaussen. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl

Skivebommen på Templarheimen

De to klubbene burde heller ha fått til et samarbeid med Kvaløysletta Skilag og kommunen om området på Storelva. Dersom man hadde oppgardert området der for 37 millioner kroner, kunne man ha fått et anlegg helt i Norgestoppen, både når det gjelder skiskyting og langrenn.

Går det som planlagt skal arbeidet med ski- og skiskytterstadion på Templarheimen starte opp denne uka eller neste.

Anlegget skulle etter planen koste 37 millioner kroner. Nå tyder alt på at prislappen blir rundt 71 millioner. En ny byggeskandale på Templarheimen er allerede et faktum. Lenge før det første svømme- eller stavtaket er tatt.

Den kunne vært unngått dersom kommunen og idretten ikke hadde fulgt ønskene til Tromsø Skiklubb og Tromsø Skiskytterlag. De to klubbene ønsket som kjent en «kompensasjon» for at området på Templarheimen der skistadion/skiskytterstadion ble redusert på grunn av byggingen av badelandet.

Men er det slik at alle skiklubber og skiskytterlag skal ha sitt eget anlegg?

Svaret er nei. Man trenger ikke en egen skistadion i Tromsdalen, på Tromsøya og på Storelva. I større byer enn Tromsø greier skiklubbene å leve side om side, uten konflikter og uten særinteresser. Hvor mange store arenaer har man i Oslo, i Trondheim og på Lillehammer? Hvor mange av de største konkurransene der blir ikke arrangert i Holmenkollen, i Granåsen og på Birkebeineren skistadion?

Ny ski- og skiskytterarena på Templarheimen er et klart signal på at det er viktig å verne om sitt.

Man må også ha gjort en dårlig jobb i forarbeidet når det gjelder anlegget på Templarheimen. At det kunne være fjell i grunnen burde ikke komme som en overraskelse. Skihuset, som Tromsø Skiklubb eier, ligger på en fjellknaus. Noen meter fra skistadion ligger Tromsøhallen. Helt siden åpningen av den for knappe 40 år siden, har man vært plaget med bevegelser i underlaget. Enkelte plasser i under laget ligger det fjell som skaper bevegelser i gulvet. Det er også årsaken til at man opplever høydeforskjell på dekket enkelte plasser i Tromsøhallen. Derfor burde det ikke komme som noen overraskelse at det var stein i grunnen noen hundre meter unna.

Man har også sett at området der arenaen ligger, er bortimot ubrukelig i lange perioder med regn. De som husker tilbake på NM i skiskyting i 2003 erindrer nok det. Mesterskapet burde vært døpt om til vannski-VM med skiskyting. Opp gjennom årene har flere av onsdagsrennene på arenaen  blitt avlyst på grunn av forholdene.

Kunne man ha brukt ski- og skiskytterstadion på Templarheimen slik den er i dag? Svaret er helt klart ja. Man kunne uten problem gjennomført den daglige treningen, både når det gjelder langrenn og skiskyting. Riktignok kunne man ikke ha gjennomført større mesterskap der.

Selv med de forbedringene som nå gjøres på Templarheimen tviler jeg på at det blir noen større mesterskap der. Skiskytterstadion på Templarheimen har aldri hatt noen høy stjerne i forbundet. Og arenaen for langrenn gir ikke nok utfordringer til løperne i større mesterskap.

Templarheimen skulle forblitt et nærmiljøanlegg der utøverne kunne ha gjort den daglige jobben.

De to klubbene burde heller ha fått til et samarbeid med Kvaløysletta Skilag og kommunen om området på Storelva. Dersom man hadde oppgardert området der for 37 millioner kroner, kunne man ha fått et anlegg helt i Norgestoppen, både når det gjelder skiskyting og langrenn.

I framtiden er det nok Kvaløysletta Skilag som må gå i spissen dersom Tromsø skal få et nasjonalt mesterskap i langrenn. Skiskytterforbundet kommer nok til å velge andre arenaer enn Templarheimen.

Og for å holde oss til skiskytterspråket; Templarheimen blir nok mest kjent for plassen man må gå evige strafferunder – ikke for at man har gjort en dårlig sportslig jobb, men fordi håndverket i forkant av prosjektet var alt for dårlig

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse