I lyse stunder har jeg tenkt at Skjalg Fjellheim skrev om stakkars Tromsø med med et snev av ironi. Men mine mørkere sider har etterhvert kommet til at han mener hvert ord om all den urettferdige kritikken som rammer dette stakkars mobbeofferet som så gjerne vil være nordnorsk hovedstad, skriver Wenche Pedersen. Foto: iFinnmark / Nordnorsk debatt

Skjalg, du e så søt når du e sint

Kan man få foreslå stressmestringskurs, eller mindfullness, eller Northugen med foredrag om selvtillit, eller studietur eller (peri)ferie i Varanger?

Det er ganske søtt når Tromsø og Bodø avslutter fjoråret og starter det nye året med sin vanlige kjekling om hvem som er størst, flinkest og viktigst. Tuppen og Lillemor river hverandre i flettene. Den ene så sutrende at ingen kan ta det på alvor, den andre så belærende at vi små som står utenfor gjerdet bare venter på sukkertøy. Den ene har fått pryl. Den andre vil være storebror.

Hvis noen skulle være et øyeblikk i tvil om hva som er gode argumenter mot å slå sammen fylker i nord, er det bare å lese hva kommentariatet får seg til å skrive. I lyse stunder har jeg tenkt at Skjalg Fjellheim i Nordlys skrev sin regionkommentar om stakkars Tromsø med med et snev av ironi. Men mine mørkere sider har etterhvert kommet til at han mener hvert ord om all den urettferdige kritikken som rammer dette stakkars mobbeofferet som så gjerne vil være nordnorsk hovedstad.

Vi i mer ytre strøk må bruke mye tålmodighet og en god porsjon humor for å takle våre evig fornærmede storebrødre - som vel neppe kan sies å ha vokst på seg særlig selvinnsikt. Det kommer kanskje når voksesmertene avtar?  Det er mulig at kommentator Stein Sneve har rett i at Bodø har skaffet seg noen gode venner der i Salten. Men Skjalg som rett nok har jobbet seg fram til å bli en nordnorsk stemme som høres ut over landsdelens grenser, må nok se seg om etter flere venninner her i nord som liker han for den han er og ikke den han absolutt ønsker å være. Og som kjent; det er ikke størrelsen det kommer an på.

Hvis vi skulle satse på størrelsen – i Bugøynes, på Senja og i Brønnøysund – da burde vi vel ta 17. maitoget til Groruddalen? Ikke til Tromsdalen? Det finnes dem som på ramme hakke alvor hevder at det går an å leve og bo i Vestre Jakobselv med en fylkesmann i Vadsø. Som ikke er sur på Tromsø. Tvert i mot. Jeg drar på TIFF i neste uke og  vet at det blir fantastisk - og helt sikkert ikke bra for sommerkroppen 2017. Og med ei mor som kommer fra Bodø,  så jeg er faktisk glad i dem der også. Tro det eller ei.

Men å ha dem som storebrødre? Neida, de er så elendige på omsorg, dyp forståelse og kjærtegn. Vi er lei av kjeklinga når de konkurrer med hverandre og arrogansen når de seg på oss andre. Kan man få foreslå stressmestringskurs, eller mindfullness, eller Northugen med foredrag om selvtillit, eller studietur eller (peri)ferie i Varanger? Revy i Honningsvåg eller Tana kunne også gjort susen for slitne og redde sjeler i Norden Paris og i Stormens kroker.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse