Annonse
Når Skjalg Fjellheim tross alt jobber med det skrevne ord til daglig, bør det ikke være for mye forlangt at han faktisk skal lese seg opp på politikken vår før han uttaler seg, skriver MDGs Aurora Meland Winger. Foto: Nordlys arkiv

Skjalg Fjellheims demokratiforståelse

Å kalle oss for et ensaksparti er en ganske spesiell påstand. Når Skjalg Fjellheim tross alt jobber med det skrevne ord til daglig, bør det ikke være for mye forlangt at han faktisk skal lese seg opp på politikken vår før han uttaler seg.

Nordlys’ politiske redaktør Skjalg Fjellheim var onsdag ettermiddag gjest hos Dagsnytt 18, sammen med iTromsøs Egon Holstad. Temaet for debatten var at førstnevnte ønsker en sperregrense på 6 % for å luke ut småpartiene fra norsk politikk.

Det tar dog ikke mange sekunder før programlederen får fisket frem at motivet for uttalelsen egentlig er hans godt dokumenterte forakt for Miljøpartiet De Grønne. Vi er nemlig et «uansvarlig ensaksparti», ifølge Skjalg. Det skal sies at han etter hvert drar frem at «KRF er bare opptatt av… eh.. bistand» også, slik at vi ikke blir stående alene i spotlighten.

Å kalle oss for et ensaksparti er en ganske spesiell påstand. Når Skjalg Fjellheim tross alt jobber med det skrevne ord til daglig, bør det ikke være for mye forlangt at han faktisk skal lese seg opp på politikken vår før han uttaler seg. Partiprogrammet vårt har tross alt i løpet av valgkampen blitt kåret av interesseorganisasjoner til best på psykisk helse i skolen, dyrevelferd, fredspolitikk, ruspolitikk, friluftsliv og selvfølgelig klimapolitikk, blant annet. Men Miljøpartiets De Grønnes gode politikk er ikke det store temaet i denne saken, det er kort og godt Skjalg Fjellheims demokratiforståelse.

Fjellheim mener nemlig at småpartiene står i veien for demokratiet vårt, ettersom at «uansvarlige ensakspartier med bare 4 prosents oppslutning» ikke bør få bestemme hvem som får makt etter valget, og hvilke saker som settes på dagsorden. Det som fungerer bra i Norge er nemlig i Fjellheims verden på grunn av at vi har blitt styrt av «en konsensus mellom de store sentrumspartiene», som altså ifølge Fjellheim er Arbeiderpartiet og Høyre. Man kan med rette kritisere Arbeiderpartiet for å ha vinglet mye i politikken, men at de skal ha vært et sentrumsparti i glansdagene blir allikevel en ganske søkt påstand.

Videre argumenterer han for at småpartiene hindrer at «de virkelig store sakene» havner på dagsorden i valgkampen. Her trekker han frem innvandring og oljeøkonomi. Ettersom at de «store, ansvarlige partienes» input på disse områdene hittil i valgkampen har vært å kjøre på med olje i LoVeSe, øke forurensningen, spekulere i å sette menneskerettighetene til side og å håne nabolandet vårt som et valgkampstunt har vi altså fått klart definert hva Skjalg Fjellheim anser som ansvarlig. Miljø og klima er avslørende nok ikke på listen hans.

Fjellheim beveger seg avslutningsvis over til det fullstendig useriøse når han på barnslig og smålig vis hevder at småpartiene er mest opptatt «å være de beste og mest moralske menneskene» i stedet for å drive med skikkelig politikk. Motdebattant Egon Holstad treffer her spikeren på hodet når han svarer at vi godt kunne trengt litt mer moral i norsk politikk. Men dette blir vel kanskje ikke «ansvarlig» nok for Nordlys’ politiske redaktør.

Etter valget på mandag er det godt mulig at over 20 % av befolkningen har gitt sin stemme til MDG, Venstre, KRF, SV og Rødt. Disse stemmene står ikke så høyt i kurs hos Skjalg Fjellheim. Han liker nemlig ikke sakene deres, og syns at partiene er for små hver for seg. Mangfoldet vi har av kjernesaker og meninger som representeres på det norske stortinget i dag, og den konsensus-politikken den skaper, er altså ikke en styrke for Skjalg Fjellheim, men et problem for demokratiet vårt. Han liker ikke sakene til de minste partiene, så da er den beste løsningen å få dem bort. Dette syns jeg er en veldig merkelig demokratiforståelse fra en politisk redaktør i en av Norges største aviser.

Dersom du er opptatt av kompromissløshet i miljø- og klimapolitikken, bedre vilkår for dyrene, en mer praktisk skole med flere lærere, fritidstilbud for alle, en bedre ruspolitikk, bedre tiltak for psykisk helse i skolen og en fremtidsrettet næringspolitikk, bør du stemme Miljøpartiet De Grønne på mandag. Det er dere velgere som avgjør, og kanskje kan vi til og med klare 6 % oppslutning! Da skrur nok Skjalg Fjellheim opp sperregrensa til 10 % ved neste valg….

For øvrig gøy om du svarer på dette innlegget, Skjalg. Det har du nemlig ikke for vane å gjøre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse