Jon Hustad synes å ha en eneste misjon; å spre hat mellom folk. Han skal ikke lykkes med det, skriver Eivind Sivertsen. Foto: Gard Michalsen, medier24.no

Er dette reelle meninger – og ikke et såre mislykka forsøk på morsomhet – synes jeg ærlig talt synd på Jon Hustad

Er dette reelle meninger – og ikke et såre mislykka forsøk på morsomhet – synes jeg ærlig talt synd på Jon Hustad.

Her om dagen snubla jeg over en artikkel i Nordlys på Nordnorsk debatts nettsider, skrevet av en Jon Hustad (JH). Skumleste den, og blei først forbanna, siden bare forundra. Hoppa dessverre over hans referanse 30 år bakover i tid og slo meg til ro med at han var en umoden ungdom med tvilsomme sympatier. Både språkbruk og temaer så slik ut.

Så treffer jeg vedkommende igien i papiravisa Nordlys på lørdag, der tituleres han som journalist og forfatter, og jeg får anledning til å lese produktet skikkelig. Ser nå at Jon Hustad kanskje er i femtiårene, en alder da de fleste bør ha fått litt evne til å resonnere.

Som sist blir jeg først arg, men så følger en uendelig tristhet – og en følelse av å ha snubla bak en utedass og kjørt hendene ned i dynga. Er dette reelle meninger – og ikke et såre mislykka forsøk på morsomhet – synes jeg ærlig talt synd på Jon Hustad.

Mørekysten og deler av Nord-Norge hadde en gang et skjebnefellesskap. Fattige mennesker på karrige jordlapper, med båten i støa og et nødtørftiglivsopphold. De “trudde på skillingen og trøsta seg til Gud” (fritt etter Garborg).

Men naturen var ekstra snill med møringene og andre vestlendinger. Årrekker med eventyrlige silde-innsig ned til Lindesnes og vel så det, og med skreivandringer langt sørover, skapte muligheter for utbygging av større og større fiskebåter, til sist havgående slike. Og da satt de midt i smørøyet, med tilgang til nordsjøfiske og bedre adgang nordover kysten. Og møringene - med litt hjetp fra oss her nord - klarte nesten å utrydde silda.

JH beundrer disse som bl.a. sto bak støvsugingen av nordnorske fjorder med snurrevad. Denne systematiske nedfiskingen av kysttorsk i hvert eneste fjordholl i nord, var kanskje hovedfaktoren i raseringen av kysttorskbestanden, en rasering som siden har fortsatt giennom oppblomstringen av havbruk. Hjemmefiskerne ble sulta ut.

Tapet av disse gode arbeidsplassene i hele Nord-Norger, og med dem ringvirkninger i form av nedlagte fiskebruk, småskala fiskematproduksjon osv, har ført til svære skadevirkninger i distriktene. Denne nedfiskingen foregikk - så vidt jeg husker - både innafor og utafor lover og regler, men ga kjempeinntekter for et fåtall fiskebåtredere. Om noen var nordnorske, vet jeg ikke.

Siviliserte mennesker har en evne til å se ting fra flere sider. Der er masse ting i JHs framstilling som kan diskuteres og skytes i retur, men - for å sitere en kjent forfatter: “Jeg kappes ikke med dårer i dårers idrett”.

To fulle ungdommer for 30 år siden er f.eks. målestokken alle nordfra skal måles etter. Skulle jeg målt vestlendingene etter alle fulle ungdommer fra Vestlandet, som har gaulet og kvalmet forbi mitt hus i årenes løp, ville fasit vært: Et ubrukelig folkeferd. Men tvert imot har jeg hatt gleden av å arbeide sammen med et stort antall voksne vestlendinger – de aller, aller fleste av dem var patente og likanes mennesker.

Hensikten til JH synes klinkende klar, nemlig å skape og forsterke et bilde som dessverre finnes blant en viss type mennesker i sør-Norge. Dette bildet av Nord-Norge som Europas siste koloni, synes å være genetisk hos endel topp-politikere og pengefolk.

Det er en innstilling som visualiserer nordnorsk befolkning som undermåls mennesker, som må la - spesielt vestlandske - kapitalfolk få fritt spillerom. JH synes å ha en eneste misjon; å spre hat mellom folk. Han skal ikke lykkes med det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse